Om mig

Fakta

Namn: Sandra Hansson
Född: 2 April 1980
Uppväxt: Bäckefors i Dalsland
Bostad: Uddevalla, Bäckefors samt Oslo i Norge.
Yrke: Längdskidåkerska. Driver eget företag inom träningsvägledning samt håller föreläsningar och kurser.
Utbildning: Civilekonom och fastighetsmäklare.
Klubb/Team: Uddevalla IS i Sverige och Strindheim IL i Norge / Team Moelven.
Intressen: Matlagning, interiör, resor, film, huset, trädgården, musik, fiske, turer i skog og mark, hund, häst, data, läsa, måla samt umgås med vänner och familj. 

Historien

Varv på varv runt huset med mina blåa små träskidor, det var så det började för mig. Jag älskade det! Njöt av att få varm saft som min snälla mamma serverade mig på mina första skidturer.

En timmes bilkörning norr ut från Uddevalla ligger samhället Bäckefors i landskapet Dalsland och där har jag vuxit upp. Idrott har alltid varit en stor del i mitt liv. När jag blev lite äldre var jag med pappa på fina skidturer.

Som ungdom var det många olika idrotter jag var aktiv inom, vilket jag varmt rekommenderar alla föräldrar och yngre till. Det är kul och nyttigt med variationen! Längdskidor, löpning, friidrott, fotboll, bordtennis, orientering, hästridning och badminton var idrotter jag var aktiv inom.

Som 16-åring flyttade jag hemifrån upp till Torsby i Värmland eftersom jag kommit in på längdskidgymnasiet där och ville ge idrotten en chans. Hade även kommit in på friidrottsgymnasiet i Karlstad men valde bort det för skidorna. Det blev fyra otroligt givande och roliga år, där jag utvecklades positivt som idrottare och människa. Blev juniorvärldsmästare i stafett på längdskidor, där vi svenskor var på pallen före Norge och Ryssland. Dessutom hade det blivit 18 SM-medaljer i skidor, rullskidor, terränglöpning och friidrott. Min idrottsframtid såg ljus ut, hade kommit med i en satsning mot OS i Torino 2006. Men då sker något som tvingar mig ifrån det jag älskar. Efter ett läger med landslaget får jag magproblem och som visar sig bli så allvarligt att jag tvingas sluta med min idrottssatsning. Med diagnosen Colon Irritable (också kallat för IBS) får jag sluta med idrotten som en lovande 20-åring. Var rankad etta i tidningen Svensk Skidsport som sistaårsjunior. Hade haft en fin resultatutveckling och hade inte så många träningstimmar så hade gärna velat fortsätta och se vilka mål jag kunnat nå. Men så blev det tyvärr inte.

Det var en tuff omställning för mig från att ha mål och fokus till att inte helt veta vad jag skulle göra. Men som tur är har jag alltid varit noga med min utbildning så det blev naturligt för mig att studera vidare. Så fem år senare har jag studerat nästan ett år på sjukgymnaststudier och blivit färdig civilekonom och registrerad fastighetsmäklare. Jobbade därefter som mäklare och sedan på bank. Om någon då hade sagt till mig att jag skulle vinna Vasaloppet om två år hade jag nog nästan skrattat. Tyvärr är ju inte vintrarna de allra bästa i Uddevalla där jag bodde och jag trodde jag tappat alldeles för mycket träning för att komma på den nivån igen. 

Men första helgen i mars 2008 glider jag över mållinjen i Mora som damsegrarinna i Vasaloppet! Det var helt obeskrivliga känslor hos mig, började gråta av glädje! Jag jobbade heltid, hade ett par 10 år gamla skidor och varit på ett träningsläger i december. För mig personligen var den som en saga, efter att några år tidigare varit så dålig att jag inte orkat eller kunnat träna till att vinna en av de mest klassiska tävlingarna som finns i Sverige. Att sedan göra det tillsammans med dem som hjälpte mig i min klubb Uddevalla IS och min kära familj som alltid stöttat mig, gjorde det ännu härligare. Tack, ni har alla en del i framgången!

Att året där på återigen upprepa bragden och vinna Vasaloppet 2009 var än en gång helt obeskrivligt känslomässigt. Speciellt när en läkare kort tid innan sagt att jag troligtvis skulle missa hela säsongen. Det pga Körtelfeberdiagnos och två bihåleoperationer tidigare under tävlingssäsongen.

Men vad var det som gjorde att jag kom tillbaka till längdskidåkning efter 6 års tid och nu får uppleva del 2 där?

Skall man tro på ödet kanske? En blandning av att fira pappas 60-årsdag/julafton i fjällen, snörik västsvensk vinter, bankrån och flytt till Norge. Jag fick känna på skidorna den där julen uppe i Idre Fjäll. När det äntligen fanns snö hemma fick jag lust att delta på en lokal skidtävling. Det gav mersmak och jag förvånades av mina resultat med nästan obefintlig träning. Så kom mitt första Vasalopp 2007. Kommer aldrig att glömma känslan och glädjen när jag plötsligt ledde loppet en stund och när jag slutade fyra i mål var det en seger för mig. Min kropp klarade av det och jag hade haft tätkänning. Så kom bankrånet som nog blev mest avgörande. Det gjorde att jag lade ut mitt CV på Internet. Det resulterade i en intervju i Oslo och dagen efter hade jag fått jobb som Controller. Norge och Oslo lockade mig för det erbjuder en otrolig fin idrottsmiljö med bra snötillgång bara 20 mil hemifrån. Det var inspirerande att få tillgång till 100-tals mil med skidspår! Hade aldrig kunnat tro att det fanns ett sånt skidparadis i Oslo. Jag älskar verkligen Nordmarka - skogarna som omger Oslo och det härliga norska folket med dess skidkultur.

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.