23.01.12 - Virus i systemet….

Virus i systemet….  

Det är inte bara våra kära PC,s värsta mardröm också en idrottares… 

Det började nog rätt efter jag hade gjort säsongspremiären i Bruksvallarna i mitten av november. Men det är faktiskt svårt att säga exakt när. Som idrottare bedriver man en skör balansgång mellan träning, tävling och vila. Med ett bra tränings-/tävlingsupplägg och en väl avvägd vila så bygger du upp dig och utvecklas positivt. Jag har blivit duktig genom åren att lyssna på kroppen och kände mig starkare än någonsin under höstens träning. Men så finns det såna saker här i världen som är lite svårare att påverka. Där kommer virus och bakterier in. Ibland hjälper det inte hur noggrann du än är med vila, hygien, kosthåll, varma torra kläder m.m. m.m.. Ibland lyckas de små rackarna bita sig fast i din kropp.

Jag ser nu att jag redan den 15 november fick lätt feber men vilade och trodde det var en vanlig förkylning som jag lyckades parera undan. Var i Torsby efter Bruksvallspremiären, sedan blev det en tur till Sjusjøen men nya härliga teamet. Där var jag ganska trött och hade faktiskt dålig matlust något som jag normalt annars aldrig har. Är oftas ett matmonster som behöver mycket näring. Kommer ihåg att vi satt på middagen och diskuterade runt det och då var det en som sa att om man är nedtränad kan det bli så. Jag var också mycket mer trött än vanligt och trodde det stämde. Körde en tävling där inte kroppen svarade helt som jag ville. Därför vilade jag i flera dagar vid hemkomsten. Första helgen i december reste vi upp till Beitostølen för en tävlingshelg. I bilen på vägen upp började jag bli matt och mådde inte bra. Sedan kom den där febern. Inte jätte hög men det var runt 38 och så högt har jag inte när jag är frisk. Blev en helg utan tävlingar och med många timmars sömn i sängen istället. Var enormt trött.  

Sedan blev jag lyckligtvis bättre så jag kunde resa iväg till Italien. Äntligen kände jag mig bra och längtade nu enormt efter att få tävla igen. I Italien skulle första långloppsvärldscupen gå. Hann med att ta några standardblodprov innan avresan, det är intressant att se hur höghöjd påverkar kroppen samt att jag vill ha en viss kontroll på att allt är ok. Väl på plats kom den där febern tillbaka igen….åhh nej. Så tråkigt att befinna sig i ett skidparadis med feber. Dessutom hade jag ont i huvudet och var trött. Uppsökte läkaren på orten som konstaterade att jag hade bihåleinflammation och han skrev ut antibiotika mot det. Största delen av vistelsen i Italien blev förstörd, den där lättare febern var irriterande jobbig.  

När jag väl kom hem låg blodprovssvaren i min post. Det var positivt svar på EBV-virus eller det man kallar för körtelfeber. Jag kände mig dock bättre så jag trodde att det hade läkt ut. För säkerhets skull tog jag det lugnt några dagar. På annandagen åkte jag en 5 km klassisk tävling som gick bra. Var tvåa i ett bra startfält i Norge med flera världscupsåkare. Fyra dagar senare var det dags för ett långlopp på 25 km. Som jag skrivit om tidigare på hemsidan fick jag en äcklig smärta i bröstregionen och kunde inte fullfölja. Var inne på Lillehammers sjukhus på kontroller. Där hittade man som tur är inget allvarligt utan trodde det var något muskulärt. Det blev en del kiropraktor behandlingar och vila. Kände mig därefter bättre. Hade bra träningspass igen. Jag åkte till Tjeckien med en bra känsla, längtade efter att få tävla första långloppet. Men efter att ha testat skidor och kört några intervaller för att väcka kroppen så kommer det där febern smygande på kvällen. Vaknar på tävlingsdagen med 38 graders feber, trötthet och högre vilopuls. Ingen start för mig.

 

Inser allvaret att det troligtvis är EBV-viruset som nu har förstört stora delar av säsongen hittills. Finns ju tyvärr inget läkemedel för det viruset. Så jag är osäker på om det blir start i Marcialonga kommande helg. Har vilat mycket för att kroppen skall ha alla möjligheter att bli helt bra. Vissa dagar har jag sovit 12-14 timmar men ändå varit trött när jag vaknat. Det blir extremt jobbigt när man så gärna vill träna och tävla. Tänker också på sina viktiga sponsorer som jag helst vill exponera mest möjligt. Men jag har inte givit upp hoppet, är en härdad skidåkerska. Säsongen 2009 fick jag det här viruset och fick besked att hela säsongen nog var över för min del. Men jag gav inte upp så lätt utan kurerade mig så gott jag kunde. Kom tillbaka och lyckades få en fin andra del av säsongen. Vann Vasaloppet det året!  

Men jag kommer inte ha några förväntningar de närmaste veckorna. Är bara väldigt glad om jag kommer till start och kan genomföra loppen. Får sikta mig in på årets stora mål Vasaloppet och hoppas att allt fungerar till 100 % då. EBV-viruset är tuffaste motståndaren nu och skall först besegras. Imorgon skall jag ta nya blodprover och hoppas att virus har gått tillbaka. Läs mer om tennisspelaren Söderling som kämpat i 6 månader mot viruset: http://www.svd.se/sport/vissa-dagar-har-jag-sovit-16-timmar_6537851.svd?mid=5807

 

 

 

 

 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.