19.04.10 - Vilda västern på vidderna...

Sami Skirace den ultimata totalupplevelsen.

När du ändå reser mil efter mil till alla skidtävlingarna, varför inte få med dig massor annat än bara skidtestning, vallor och tävlingshets. Det är nästan skamligt vad lite jag som svensk har fått lära mig i skolan om samerna. Att "live" få ta del av samerna och en skidtävling på vidderna mellan Finland och Norge var väldigt fint!

Så har jag blivit lite skoterfrälst, det var jätte kul att få köra. Vi var ute i många timmar och hann med flera stopp. Det blev "pimpling" eller "pilking" på norska och till slut fick jag en fin fjällöring. Sedan myste jag och de andra på turen vid elden där samen Rambo bjöd oss på renköttssoppa och bröd. Vi kokade också kaffe över elden och åt choklad och torkat renkött. "Nu får ni passa på och leka av er lite" - det dröjde inte länge förrän jag provade vad skotern gick för. Blev mer och mer våghalsig och som den tävlingsmänniskan jag är gick det riktigt fort på sjön. Förstår nu alla som är skoterfrälsta!

Så fortsatte vi turen mot nästa mål som var Rambos renflock som betade uppe på vidderna. Det var en mäktig upplevelse att se naturen och de 3000 renarna som gick och betade. I Kautokeino kommun finns det ca 150 000 renar, fick jag senare höra av kommunordföranden - otroligt!

När jag väl kom hem var det dags att byta skoteroverallen mot finklänning, samiskt bröllop väntade. Det var en fin upplevelse att ta del av. Bröllop hade hela 1500 gäster, något som faktiskt inte är så ovanligt! Vi kom till idrottshallen som var fint smyckad. Det var så färgrikt och spännande att se alla samerna i sina vackra dräkter. Jag lärde mig mycket om samekultur och från vilken by man kom utifrån hur dräkten såg ut. Man kunde till och med se på männen vilka som var gifta eller ogifta. På bältet hade de som var ogifta runda "söljer" medan de som var gifta hade fyrkantiga. Efter en stund blev det jojk, en "sång" som beskriver känslor runt olika saker. Nu var det brudens mor som jojka till brudparet.

Nästa dag vallade jag skidorna, tog en kort skidtur men hann också med ett besök till Juhls silvergalleri. Rekommenderar ett besök där. En gift par har under sin livstid byggt flera spännade byggnader och fyllt dem med olika hantverk från hela världen. Massor att se på och tiden bara rann iväg.

Nästa dag avverkades de 91,3 km på Sami Skirace. Det blev en seger och minne för livet! På kvällen var det bankett och då åt jag faktiskt både renhjärta och rentunga! Hjärtat var gott men tungan kan jag vara utan. Jag hade mycket trevligt och vill tacka arragörena för ett mycket lyckad premiär! Det här loppet borde ni delta på! Jag längtar redan till nästa år.

Nu blir det Skarverennet till helgen och sedan blir det spännade att se om jag kan tävla på Island 1,e Maj. Här i Oslo är det fortsatt möjligt att åka skidor! Imorgon eftermiddag blir det ett intervall pass på skate.

Kolla in alla nya bilder i mitt bildarkiv!

 

 

 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.