28.06.11 - Uppåt på midsommar med Strindheim IL

Uppåt på midsommar med Strindheim IL

Förra tisdagen reste jag upp till mitten av Norge för ett träningsläger med min norska skidklubb Strindheim IL. Det är alltid kul att träffas och få lite god matchning. Dessutom stod en helt ny upplevelse för mig på vårt träningsprogram, motbackelopp i löpning på lördagen.

Stället som vi bodde på är ett litet samhälle som heter Berkåk. Jag kom upp en dag tidigare så hann med ett rullskidspass innan de andra ankom. Här finns det verkligen fina vägar att träna på. Många långa tuffa uppförsbackar, första dagen avslutade jag passet i en som är 5 km lång.

Fick många fina löppass i den kända ”Trønderterrängen”, vilket innebär lite mjuka delvis våta stigar som slingrar sig över myrarna. En annan dag stod hårda rullskidsintervaller på programmet, 6x6 minuter denna gången i en ännu längre uppförsbacke 8-9 km lång. Min diagonalgång kändes riktigt bra.  

För en tjej som är uppvuxen i Bäckefors, där höjdskillnaden i samhället typ är noll. Där den största backen är vägen upp till TV-masten som stiger från 145 möh till 217 möh (72 meters stigning), där jag tränade som ungdom. Nu skulle jag plötsligt springa uppför ett berg som nästan var 12 gånger så högt. Allmannberget Opp som tävlingen heter är på 9 km med 800 meters stigning (544 till 1342 möh). Det är konstigt att tävla på något som man aldrig har tränat på. Vanligtvis har jag massor av rutin och vet hur jag skall agera men här var jag nu nybörjare. Först var det någon kilometer ut från centrum i Oppdal innan backarna började. Öppnade kontrollerat, ville inte komma till backarna med mjölksyra i benen. Det fick komma senare. Väl framme var det stigar över stock och sten, ibland var det nästan lite bäck i stigen. Det gällde att tajma var benen sattes ner och välja rätt väg uppför. Jag trodde jag skulle kunna fixa att löpa hela banan men snart såg jag att de i omgivningen klivade på med långa ”gå-steg” i de värsta backarna. Jag gjorde likadant. Det här var ingen vanlig liten backe.

På slutet av loppet susade det i öronen och hjärtat gjorde nästan ont. Det blev ett riktigt fint träningspass och vacker utsikt på toppen som belöning. Tiden blev 61 minuter och mitt första motbackelopp var genomfört. Det var faktiskt kul och tror att nästa gång går det ännu lite snabbare när jag fått lite mer rutin på vad det är. Nu var det bara att löpa ner igen efter loppet. Lyckades löpa lite vilse i skogarna så det tog 1:35 tim innan jag var vid bilen. Då var det gott med massor av dricka och ny energi i magen. Strindheimgänget kopplade av med en lunch i Oppdal och sedan på vägen hem släpptes vi av för en rullskidstur på skate. Ole, vår tränare, filmade min teknik och det börjar kännas riktigt bra. På söndagen tog vi vacker fjälltur där vi löpte runt i ett norskt vykorts-landskap. Lägret var över och jag var mycket nöjd. Trevliga dagar med de andra klubbkompisarna och fina träningar.  

Imorgon skall jag till Torsby för en veckas läger. Skidtestning med Salomon står på mitt schema samt ett rullskidslopp i Sunne på lördagen. Jag ser fram till det, i Torsby är det väldigt fina träningsmöjligheter. Jag bor och äter på Valbergsängen www.valbersangen.se , bara det är värt turen till Torsby.  

Se lite nya bilder som jag laddat upp under träning och tävling!

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.