07.01.10 - Snart Tjeckien och varför jag älskar Norge...

 

Nu packar jag här för att resa till Tjeckien imorgon, där väntar Jizerska som ingår i FIS Marathon Cup. Det skall bli roligt att ätligen få köra ett klassiskt långlopp. Hoppas formen är god, har dock varit lite förkyld och hes men det beror förhoppningsvis mest på vädret. Sist jag körde hårdpass så kändes det iallfall bra. Det har varit några riktigt kalla dagar i Oslo men det är väl så på de flesta platser både i Norge och Sverige. Jag tycker att det har gått ganska bra att träna trots kylan. Men jag är noga med att använda mask för näsa och mun samt klä mig varmt.

Tänk vilka möjligheter Oslo bjuder på för oss idrottsintresserade och då speciellt längdskidåkare. Jag njuter att träna här! Tror ingen som inte själv avverkat alla spår hit och dit i Nordmarka förstår vilket längdparadis Norges huvudstad bjuder på. Det är till stor del tack vare Skiforeningen, som har 50 000 frivilliga medlemmar. De ser till att så mycket som 200 mil skidspår runt om Oslo prepareras, så det finns gott om ställen att träna på. JAg kan åka timtals på eljusspår och även i slutet av säsongen finna nya spår jag inte åkt förr. Inspirerande och roligt!  Det är fascinerande att se alla andra som använder sig av Marka som Oslos skogar också kallas. Det är unga som gamla, nybörjare som elit, kvinnor med barn i pulka, ivriga hundar....alla med glädje till friluftsliv och träning. Det finns många fina sk turisthytter som Skiforeningen äger runt om i skogarna. Det är fint att ta en skidtur till någon av dem för att fylla på med en våffla eller något annat gott för att få ny energi och värme.

Tyvärr saknar jag lite av den här kulturen i Sverige. Där är det mer vanligt att åka till en köpcenter på helgen och ta en fika. Rätta mig om jag har fel, men det är tyvärr inte så många Svenssons som drar ut i skidspåren. Men här i Norge är det en  annan kultur för att "gå på tur", dessutom har ju de flesta affärer stängt på söndagarna. Det är faktiskt bra eftersom de allra flesta då är ute och rör på sig. Nu i mellandagarna var det så många bilar o folk ovanför Holmenkollen vid Frognersetern att norska polisen fick vara där och dirigera bilar i kaoset. Tänk om det vore så i Stockholm för att alla så gärna ville ut på skidor. Dessutom deltar tusentals av barn i de fulltecknade skidskolorna, där har ni en god förklarning på varför Norge alltid varit och kommer vara en stor skidnation. Jag har tagit deras livsstil till mitt hjärta och har stor glädje av att vara en del i den miljön.

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.