10.06.10 - Skidtestning - så gör jag

Många funderar på varför vi elitåkare har så många skidor och hur vi finner våra favoritpar.

Sognefjell ligger på 1400-1500 möh, inte så värst långt från Galdöpiggen som kanske endel känner till. Det är 38 mil att köra från Olso och tar ca 5 timmar. Här är det alltså en glaciär som lockar skidåkare från hela världen. Den här veckan har bla Petter Northug, Dario Cologna, bröderna Aukland, Oskar Svärd, Thomas Alsgaard, Jörgen Brink, Marit Bjørgen, Therese Johaug med massor andra toppåkare åkt varv efter varv. Det är dels fin träning här men också viktig skidtestning som genomförs. Har hittils haft tur med vädrets makter och igår var det bara sporttop och korta tights på de flesta damerna. Mitt ansikte minner om renen Rudolf för jag är knallröd, speciellt på näsan.

Skidtestning - hur?

Jag har ett av mina gamla "favoritpar" uppvallade som ett sk referenspar. Därefter åker jag på de nya paren och jämför. Det är många faktorer som jag bedömer skidorna på. Stabilitet, lättheten att föra skidan framåt i snön, glidegenskaper, hur de reagerar när jag går upp på tå och stakar max (viktigt att de inte tryks ner i snön då och bromsar), lättheten att få fäste med avslappnad åkning. Det är alltså mycket känsla som styr det hela. Det gäller att vara hård med valet, bara de nya skidorna som är bättre skall med. Jag vill inte ha alltför många skidpar i min tävlingspark. Men skall ha 2-3 par som äcker upp olika skidfören. Dvs, plusföre "klister", nollföre, minusföre och extrem kallföre samt vallningsfria "rubbpar" vid specialföre. Det blir lätt 10-15 par i min klassisk park och ca 10 par i skateparken. Skidorna skall ju slipas med olika strukturer som skall passa det aktuella föret.

Det är ett stort jobb med skidtestning men det är endel av mitt skidliv. De flesta skidåkarna gör det här jobbet, men vissa har testpiloter och vallare som gör det mesta åt dem. Men jag tror att de åkarna som själva avgör får de bästa paren. Alla har sin indiviuella åkstil och det är svårt att låta någon annan testa ut det. Jag har också god hjälp från Morten Tomter i klubben som mäter upp skidornas spann och som ibland också teståker.  

Har tre dagar kvar här på Sognefjellet nu!

Njut dagen!

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.