07.04.13 - Seger och nästan ”knock out” på världens längsta lopp

Säsongen börjar gå mot sitt slut. Påsken firades hemma i Sverige med vänner och familj. Faktiskt härligt att komma till huset, lite mer frihet att vara i ett hus. Snön var borta så det blev några fina löpturer i solen. Det var ju fint för fortsatt var backen frusen och fast att löpa på. Fördel att löpa med sina skor med metalldubbar, de fäster bra på ev isfläckar. Annars har det varit lite av en lugnare träningsperiod efter Årefjällsloppet. Men jag kände mig inte helt nöjd. Så när jag fick frågan om att vara med på världens längsta skidtävling kunde jag inte tacka nej, trots att jag inte hade åkt skidor på typ 10 dagar.  

Troll Ski Marathon är en fantastisk vacker tävling som går i de norska fjällen. Starten sker norr om Lillehammer på Venabygdsfjellet. I vacker fjällterräng med delvis kalfjäll slingrar sig banan fram. Kända ställen den passerar är bla Pellestova, Nordseter och för att avslutas på Sjusjøen langrenns arena. Arrangören har bra med dricka/mat-stationer. Men alla deltagare skall ha en ryggsäck med torra kläder (dock inget krav om att åka runt med vikt i säcken som på Birken). Den här gången hade jag en smidig och lätt ryggsäck från Salomon med drickasystem i. Har faktiskt inte använt det tidigare. Hade laddat bra med sportdryck och Winforce Ultra som skulle intas mellan stationerna. 

Väckarklockan ringde kl 03:50 och bussen lämnade Sjusjøen kl 04:45. För dem som vill kan man ju bo vid starten för att få sova lite extra. Har hört att några av herråkarna brukar gå på blanka skidor, dvs helt utan fästvalla. Jag och min teammanager bestämde oss för att testa det. Det är spännande att testa sina gränser på ett sådant här lopp. Men blev faktiskt lite pirrig när jag såg förvåningen hos flera elitherrar som själva hade fästvalla. Ojdå, hur blir det här?! Inget val, bara att bita ihop och kämpa. Starten gick bra och det var faktiskt ganska lugn fart i herrfältet, så jag var med i tätgruppen ovanligt länge. Kände mig fin i kroppen och det var en fin bana, dock med en hel del uppförsbackar. Testade att dricka ur slangen i säcken, det funkade fint. Men så skulle det inte vara hela vägen.  

Nästa gång kom ingen dricka i slangen. Jag såg att isoleringen runt slangen inte var helt nede, så där hade det fryst så fint i slangen. Ojdå, ville ju inte åka runt med 1,5 liter utan att få en droppe i sig. Började fixa med slangen. Åkte och prövade värma den i munnen. Plötsligt råkar staven slå i backen och jag slår mig själv med handen/stavhandtaget rätt över nästan. En rejäl ”knockout” som gjorde riktigt ont. Måste sett helt komiskt ut hela episoden J om någon såg mig. Känner mig varm i ansiktet och torkar med handsken och ser att jag blöder ur näsan. Jag kontrollerade så att nästan sitter som den skall. Att vara skidåkare är ibland äventyr. Men efter ett tag glömmer jag smärtan och jag har hela tiden bara fortsatt staka på vidare. Lyckades faktiskt tina slangen och fick den vätskan som är välbehövlig. Efter ca 6 mil kom det ett tuffare parti. Här var det långa backar som även hade inslag av saxning. Men jag valde att nästan staka allt. Insåg att det nog hade blivit en bättre totaltid i mål med fäste, men bra att bryta barriärer och testa sina gränser ibland. Gled i mål som en historisk vinnare på tiden 5:10. Första damen att staka världens längsta lopp. Banprofilen var tuffare än Vasaloppet, för här är de sista 30 km tuffa jämfört med Vasaloppets profil. Även Årefjällsloppet var ett lättare lopp. Troll Ski Marathon är nog det tuffaste och ett av de finaste loppen du kan testa. 

Hoppas ni blir med på en härlig utmaning i de norska fjällen nästa gång det är dags!  

Stort tack till alla som var snälla och gav mig dricka längs banan samt arrangören för en fin skiddag! Se: www.trollski.no

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.