19.03.11 - Seger i världscupen med Birkenfeber....

Inför årets säsong var mitt största mål att vinna total segern i FIS Marathon Cup, som är långlopparnas världscup. Det ställer krav på att jag dels måste prestera bra i alla lopp, både skate och klassiskt samt köra så många lopp som möjligt.

Fick en bättre start på säsongen än någonsin förut och känner att jag har höjt mig en nivå till. Det är inte länge sedan min comeback och ännu mindre tid sedan jag kunde fokusera till 100 % på idrotten. Fortfarande har jag massor av delmoment jag kan bli bättre på och det är både inspirerande och motiverande framöver. Jag har höjt min nivå på skaten men med fyra segrar på de klassiska loppen visar jag min bästa kapacitet.

Det är en balansgång som ställer krav för att lyckas vinna FIS Marathon Cup. Med totalt elva lopp så är det ett extremt hårt schema med alla mil i kroppen och intet att förglömma alla resorna runt i Europa. Resorna tar minst lika mycket på kroppen som själva loppen. In o ut i hyrbilar, körning mil efter mil, flygplatskontroller, kö, bagageväntan m.m. m.m. Alla elva loppen räknas in och det gäller att köra det man orkar. Jag har blivit mycket bättre på att känna min kropp och har varit frisk nästan hela säsongen. 

Det som förstörde en hel del för mig i slutet av säsongen var den olyckliga matförgiftningen jag råkade ut för i samband med Lathi. Totalt urtömd på energi och vätska, lyckades jag otroligt nog pressa mig runt till en seger. Det var nog min största bedrift i år. Väl på plats vill jag alltid ge det ett försök, där nog de flesta hade kastat in handduken. Där har jag min styrka men också en utmaning att ibland inte vara så hård mot mig. Var hängig i flera dagar efter Finlandialoppet, men samtidigt glad att jag tagit många viktiga poäng i FIS Maratthon Cup.

Hade lätt feber i några dagar, den försvann och vi åkte till Vasaloppet men där kom den tillbaka. Chansade och startade, men kroppen var inte tillräckligt bra för att pressas i 90 km. Vilade sedan i flera dagar efteråt, nu hade jag hög feber och var dålig. På tordagen började jag piggna till. Jag visst att tiden var knapp till Birken. Behövde några fartpass för att väcka kroppen och det blev ett pass på måndagen och ett på onsdagen. Formen kändes inte kanon men ganska ok. Åkte upp till Birken på tordagen. På fredagen när jag skulle testa skidorna var kroppen inte på lag med mig. Jag var jättetrött och kände inte alls för att testa skidorna. Så skall det inte vara, jag kollade tempen och hade den där jobbigt lätt förhöjda temperaturen på 37,7. Hade varit mycket bättre att ha 40 grader, då tvekar man inte men när det bara är så där mellan 37,5 - 38,0, så hoppas man att det bara är lite Birkenfeber. Svettas och sov dåligt på natten innan Birken, tempen var högre än normalt. Sa först "nej" när jag vakande men så sjönk tempen lite och det var SVÅRT att ta beslut. Ville pröva att starta, vill ju så innerligt vara med på loppet. Men det gick inte.

Men jag fick en fin dag i Lillehammer trots viss besvikelse att kroppen inte var 100 % och jag kunde genomföra ett rättvist Birken. Det här har trots allt varit en kanonfin säsong för mig i skidspåren. Att få kristallstatyn och medaljen och som ett bevis på att jag vunnit den totala långlopps världscupen var underbart härligt! Att vinna världscupen var mitt stora mål den här vintern och jag lyckades med det!

Ser redan nu fram till nästa säsong, då har jag ett års träning till i kroppen och flera nyttiga erfarenheter att ta med mig in i en ny spännade säsong...men först är det många fina tävlingar kvar både på snö, asfalt och grus.

Stort tack till Lars och Einar samt Strindheimskillarna för er hjälp idag!! 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.