16.12.12 - Riktigt bra lopp idag – från 77,a til 7,a!

Idag var det dags för den Skandinaviska Cupen på Sjusjøen. Det var gemensam start på loppet och distansen var 15 km klassiskt. Det var fortfarande riktigt snöväder som rådde, dock inte lika tuff vind som det var dagen innan. Temperaturen var ca 2 minusgrader och luftfuktigheten var uppe i hela 95 %. Den sistnämnda är en parameter som är väldig viktig att tänka på när man skall valla sina skidor. Efter att ha testat skidor fram till 15 minuter innan start var det dags att åka till startfältet. Det var extra roligt idag. För i tillägg till min klubb som jag bor och tävlar med i Sjusjøen - Strindheim IL. Var det också flera från min svenska klubb på plats. Uddevalla IS har haft träningsläger under veckan, så det var lite supporters ute i skogen.   

Det var med lite blandade känslor som jag kom fram till startfältet. Eftersom jag var sjuk hela förra säsongen i virus hade jag dålig FIS-rankning. Hade startnummer 77 av totalt 83 tjejer. Dessutom var det idag bara 7 spår som var på starten så med lite bedrövning fick jag åka till allra bakersta ledet för att hitta skylten med nr 77 på. Men det var bara att ”gilla-läget”, trots att jag visste att i det relativt lösa och tunga föret skulle det bli ”kostsamt” att avancera i startfältet. Tänkte att nu får jag en liten upplevelse av hur väldigt många Vasaloppsåkare har det på startfältet i Sälen, där jag stod i 11,e ledet. 

Starten gick och det var fullt fokus på att komma framåt och uppåt i ledet. Att passera på de ställen det var mest ”ekonomiskt”. Ibland fick jag bara finna mig i att ha min position och avvakta på bättre och enklare möjligheter att komma förbi. Blev ju två långa rader med skidåkerskor eftersom det var två spår längs banan. Jag blev glad för kroppen svarade riktigt fint och plockade placeringar i fältet. Ett tag fick jag besked om att jag gick snabbast av alla. Men hade en stund när jag kände av att avanceringarna i fältet kostade och hade inte samma tryck men jag tog mig samman och avslutade bra. Är väldigt nöjd med en 7,e plats! Var före flera landslagstjejer. I Skandinavisk cup är det ju lag uttagna av Sverige, Norge, Finland och Estland.  

Stort tack till alla som hjälpte till i helgen, Strindheim IL och Uddevalla IS folk. Min vallare Øystein Flønes och hans hjälpcrew Harald Fladseth samt John Northug fixade kanonbra skidor idag med både ypperligt glid och kanonbra fäste. Bossen Ole Thonstad i Strindheim roddade ihop allt och Janne Johansson från UIS stod beredd i banan med reservstav och fina ”hejarop”. Det blev en roligt och fin dag i spåret!

Förövrigt var det riktigt roligt att flera "långloppare" visade hög nivå i herrklassen, 40-åringa Anders Aukland var starkast av alla idag och hade flera meriterade landslagsåkare bakom sig.

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.