06.03.13 - Pallen på Vasaloppet....

Nu är jag äntligen hemma och har tillgång till Internet samt lite energi så jag kan skriva om årets Vasalopp.

Ni har säkert fått med er att det blev en fin tredje plats i söndags, något som jag är riktigt nöjd med. Dagarna innan pågick ett febrilt jobb med att få ordning på min skidpark efter att vi upptäckt ett fel som gjorde att vi var tvungna att slipa om mina skidor. Det här upptäcktes efter Tjejvasan. Plötsligt reducerades min skidpark till en tredjedel eftersom det inte fanns tid att hinna få alla par som det varit slipade innan. Stort tack till Oslo Sportslager och Örjan (Slip och skidservice) för er insats med skidslipningen! Det är ingen situation som är optimal eller som man önskar sig bara några få dagar innan sitt viktigaste lopp, men det var bara att göra det bästa av det. Tack till alla som lagt sin själ och tid på att jag skulle hinna få mättat och vallat upp skidorna, en process som görs efter att skidorna blivit stenslipade.

Sedan var det ett rejält jobb i flera dagar där de 13 paren blev testade längs banan. I denna process var inte jag med utan det var andra som valde bland paren. Till slut på lördagen var det de 6 bästa paren kvar och då var jag med och testade vidare. Hade god hjälp från Salomon killarna från Frankrike och en duktig yngre skidtestare från Oslo Sportslager. Till slut hade jag hittat de tre paren som skulle bli uppvallade på tävlingsdagen. Sedan var det bara att åka hem för att äta, vila och ladda inför söndagen. Började känna mig lite konstig i kroppen och halsen var inte helt som jag ville. Äsch du är bara laddad och säkert pirrig för morgondagen var det någon som sa...men tyvärr var det inte helt på det viset. Gick och la mig tidigt och somnade strax efter kl 21 för att försöka ge kroppen bäst möjlig uppladdning. Skulle vakna kl: 04:30 men vaknade en halvtimme innan och var relativt utvilad. Hade "fasat" in kroppen med att lägga mig tidigare och gå upp tidigare under veckan. Halsen var dock fortsatt irriterad. Såg att även Jörgen Brink inte heller var helt hundra men att han tagit Alvedon och körde ändå. Vasaloppet är så viktigt att det är väldigt svårt att inte ge det en chans.

Vi åkte till första backen för att testa skidor där och vidare upp på myrarna. Det var finkornig snö och den var relativt torr. Mina skidpar var ganska lika och valet föll på det paret som hade en finare struktur. Jag var rädd att det var fin drivsnö längs spåret.

Ner till stadion och laddade med lite uppvärmning samt lite extra intag av energibar och gel. Kände mig väldigt lugn, nästan för lite pirrig. Men det är så härligt och mäktigt att stå på starten i Berga By, en trevlig känsla. Starten gick och jag tog det ganska försiktigt. Det viktigaste är att ha skidor och stavar hela. I år var det inga som ramlade framför mig så startsträckan gick bra fram till backen. Där kom jag långt till höger i backen. Kändes som det gick sakta. Men det var verkligen tur för usch vad mina lungor pep....var helt tätt i luftrören och undrade hur det här skulle gå. Var så jobbigt att andas när det kändes som något satt ivägen i lungorna. Bestämde mig för att hålla en jämn fart och vågade inte trycka till som jag kan göra när kroppen är helt bra. Tänkte att snart är du på toppen då blir det bättre. Så blev det också, för där har du inte lika hög puls och då blev andning bättre. Låg första ett stund i backen men så kom en ryska upp och även Boner efter en stund. På myrarna kom även Jenny och Laila. Kroppen var inte lika pigg som i Tartu eller på Tjejvasan. Fick kämpa varje meter.

Solen sken och föret blev annorlunda, var inte lika fin torr snö som vi hade trott det skulle vara. Då hade jag heller valt något av de andra paren som hade en struktur som var grövre och som därmed dränerar bort vattnet i spåret bättre. Det var en kamp hela vägen och jag hade varken det trycket i kroppen eller det glidet som man önskar att ha på Vasaloppet. Vet ni att om du glider bara 10 cm längre per stavtag så blir stora utslag på ett Vasalopp, dvs det motsvarar ca 1,5 km. Då kan ni själva räkna vidare vad utslaget blir om ni glider 50 cm kortare....och så vidare. Jag förstår verkligen killarna som kör utan fästvalla för att ha optimalt glid. Jag hade ändå bara fäste i första backen, resten av banan var det för blankt i spåret för att kunna gå diagonal. Är så sugen på ovallade skidor nästa år....bli första damen som kör på det...bara att träna på så får vi se om 362 dagar! I år kom jag på att skidorna gick lättare mellan skidspåren, så stod där och stakade i nästan 80 km.

Servicen längs banan den fungerade däremot helt optimalt! Ni är så duktiga i Uddevalla IS, min bror Mattias, Harald och alla andra som var med och hjälpte till. Jag drack ca 20 gånger. I år tog jag också Winforce Energy som är en slags gel/bar av kokosflingor som ger både protein och fett till kroppen. Det var bra för den mättar lite lagom. Men såpass mycket dricka behövs faktiskt för att hålla ett helt lopp. Jag var pigg och avancerade mer under andra halvan av loppet. Där kom jag ikapp Jenny Hansson som hade med sig Mathias Frediksson som hjälpåkare. När jag passerade mållinjen var jag riktigt nöjd att jag orkat hela vägen och att bli trea denna dagen var ett bevis på att jag plågat mig max. För att vinna ett Vasalopp måste allt stämma till hundra procent. Får sikta på det nästa år! Det var kul att två svenska landslagstjejer var med och körde Vasaloppet (Britta Norgren 6,a och Sara Lindborg 12,a) samt att det faktiskt var 2000 damer med i år....det är en positiv utveckling.

Nu snuvar, nyser och hostar jag här. Kroppen sa ifrån när jag körde järnet i 90 km och trotsade dess signaler. Men har börjat bli lite bättre och annars känns kroppen helt ok. Hoppas börja träna om någon dag så jag kan ladda upp till Birken om 1,5 vecka.

Stort tack till alla som stöttat mig under Vasaloppsveckan! Tack till bröderna Noord för fint boende i Kläppen med trevligt sällskap och skidspår runt hörnet!

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.