22.11.13 - Nöjd med min säsongsstart i Beito!

Då var första loppet den här skidsäsongen avklarad. Det var en tuff 10 km här i Beitostølen, två varv på en 5 km bana som stod på programmet. Egentligen hade jag ju allra mest lust att köra i Bruksvallarna eftersom 5 km är min favoritdistans, men här har jag folk runt mig både vad klubbkompisar och vallare. Dessutom så är det betydligt kortare att köra hit med bilen, så helhetsbelastningen blir då lägre.

Idag var Ove Aunli min vallare för första gången. Ni som inte känner till honom så kan jag berätta att han var en av Norges bästa skidåkare i början av 80-talet med 8 stk OS- och VMmedaljer! Nuförtiden har han en sportaffär så jag kände mig trygg med att låta han valla. Hade dock inte valt mina allra bästa par till den här tävlingen, vågade inte chansa pga en del sten samt att jag har viktigare lopp som jag vill spara de skidorna till. Testade och var nöjd med både fäste o glid.

Här i Norge hade det lätt kunnat bli 200 åkare i damklassen om man gjort som i Sverige och haft fri start och låtit juniorer köra i samma klass. Nu var det begränsat med krav på vissa FIS-punkter, så det var 55 åkare med hög nivå. Både landslagsåkare från USA, Slovakien, Italien, Ryssland var med samt alla norskor (förutom Marit Bjørgen som inte var helt frisk).

Jag startade ut som nr 28 och fick till en bra kontrollerad start! Stakningen kändes riktigt fin! Det är dock allt för lite platt terräng här så långt ifrån en ”stakbana” (egentligen bara på stadion så typ 800 av 10000 meter totalt). Hörde jag bara var nån sek från ledningen vid första sekunderingen. När jag kom till 3 km ledde jag. I den allra längsta uppförsbacken som både är lång och brant funkade det bra. Men kanske jag gick lite för hårt i den med facit i min hand. Ledde även på toppen av backen. När jag varvade vid stadion tog jag ny ledning men A-lagsåkaren Celine Brun Lie som startade 30 sek bak mig hörde jag hade tagit in 15 sek. Som jag skrivet förr är de där 10 km en klurig distans för mig. Fick en period där jag inte hade samma tryck o tajmning. Är nog inte van att köra så nära max så länge? Är ju typ sprinter eller långloppare men 10 km …hmmmm…..har för lite erfarenhet där! I botten av den tuffa långbacken var Celine ikapp dvs lite drygt 2 km före mål. Men då vaknade nåt i mig som jag inte heller riktigt får ut med intervallstart, dvs det att jag lyfter mig ”tjej mot tjej”. Är ju van vid det i alla långlopp och rullskidstävlingar! Tävlingsinstinkten som säger att ”henne skall du inte släppa”.

Vi låg i var sitt spår sida vid sida uppför den långa backen som är ca 700 meter lång. Hoppade in bak hennes rygg och åkte där in stund. Sedan kom vi i ett lättare parti och jag tryckte till med stakningen och gick ut i andra spåret. Sedan var det bara sista långbacken kvar upp till stadion. Nu jäklar! Det var stakningen som kändes bäst och det var härligt att känna att trots det var uppför och hon gick diagonalt till höger om mig drog jag lite ifrån när jag stakade. Sista 100 meterna uppför hade jag sparat benen så pass att diagonalen satt fint och nu var det bara stakning kvar till målet ca 300 meter. Tryckte på och kom först i mål. Synd det inte var längre för det kändes som att kroppen fungerade bättre igen. Var ändå nöjd med min insats idag! Med höghöjdsuppladdning som typ de flesta i startfältet framför och även efter mig använt sig av hade jag kapat ytterligare tid. Har ju egen erfarenhet av att jag i alla fall höjer mina blodvärden med minst 10 % alla de år jag varit där tidigare. Hade även behövt lite mer intervaller på mina ben med löpning och elghufs men inte vågat köra det pga känning i en häl (fick ont efter nya skor). Men det var en härlig känsla i stakningen idag, känner mig starkare än någonsin vilket lovar gott för långloppen. Det var trots allt bara 27 sek till 2 platsen och 1 min till starka Johaug vid 5 km. Hade det dessutom bara varit det så hade jag tryck på lite extra och kanske landat runt 5-8 plats. Så jag är nöjd o glad med min start!

Stort tack till Owe Aunli för fin vallning och alla andra i Strindheim IL för all hjälp och hejarop vid loppet! Roligt att de andra tjejerna i Strindheim IL också gick bra idag, ser ju lovande ut för stafetten i NM. Bland herrarna gick Jon Kristian Dahl mkt bra med 6,e plats, Petter Northug hade en tyngre dag och tog det som träningspass. Men Petter kommer tillbaka, var så säker!

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.