29.10.11 - Mycket snö och ännu mera sol, sol, sol....

I år har vi verkligen haft vädergudarna med oss. Det 16 dagar långa lägret i Ramsau bjöd enbart på blå himmel och sol varenda dag. Det är verkligen välgörande för kroppen, jag får mycket mer energi en solig dag och träningen går toppen.   

När jag planerade mina läger inför tävlingssäsongen i år tänkte jag som följande. ”Bättre att stanna lite längre nere i Val Senales.” Det är främst två skäl till det. Dels vill jag slippa den där snöhetsen som råder hemma i Skandinavien, där alla åker runt för att hitta lite snö att få träna skidor på och slippa de halkiga rullskidsturerna. Dels vill jag utnyttja mig mer av den höghöjd som är här nere i Italien. Det är en nyttig erfarenhet vidare för mig. Men det är både för- och lite nackdel med att vara här när det gäller intervallträning. På låg höjd klarar ju kroppen av bättre att köra hårda pass, här måste jag vara väldigt lyhörd till kroppens signaler. Jag tar hellre och står över ett pass än kör mig i ”sänk” när jag är här.  

Blir spännande att tävla i Bruksvallarna, hoppas nu bara att de har snö och kan genomföra loppen. Det känns lite som det kan gå hur bra som helst eller kanske inte alls. Det känns så tidigt att tävla när nästan inte ens snön har hunnit singla ner på marken. Vet ju inte exakt hur jag reagerar på att varit så mycket uppe i höghöjden som jag varit i år. Men en sak som är säker är att det kommer att göra gott för mig ut över säsongen. Vanligtvis brukar jag prestera bra när jag fått andas den tunnare luften i några dagar. Förra året gick det väldigt bra på Romejulsrennet och Jizerska. Då hade jag varit i Livigno på 2000 möh och tränat samt tävlat La Sgambeda någon vecka innan.  

Som sagt är det fantastiska förhållanden uppe på glaciären. Igår testade jag nya skidor från Salomon och hittade många bra par. Nu är det inte så många från Norden kvar här, landslagen har ju åkt hem. Men Petter Northug och hans lillebror Tomas är kvar här och tränar några extra dagar. Team Xtra Personell (bröderna Aukland samt Simen Østensen) är också här men reser hem imorgon. Min långloppskollega Sabina Valbusa är här med sitt italienska team. 

I år har jag en otroligt bra känsla när det gäller stakningen. Känner mig betydligt starkare där, det lovar gott inför Vasaloppet och de andra långloppen med långa stakpartier. Även benkapaciteten har förbättras genom mer löpträning. Min maxfart har jag också upplevt att jag förbättrat under barmarkssäsongen. Är naturligt snabb men har blivit starkare i år så där är nog förklarningen till det.  

På torsdagen går flyget hem från München, så jag njuter av att ha några fina träningsdagar kvar här innan det är dags att packa Salomonbagen.

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.