09.04.13 - Mot ljusare tider…

Ibland önskar jag att jag bodde lite längre söder ut på jordklot. Varför det? Jo, för att jag älskar egentligen både ljus och värme. Det är ju en ”bristvara” från oktober till mars.  Men samtidigt så jag ju otroligt glad i snö och vinter så det går ju inte riktigt ihop. Det perfekta hade kanske varit att blivit född i Alperna. Märker ju redan i Januari hur solen börjar värma och hur mycket mer ljus du har där än i Norden. Jag tror att sol och ljus delvis bidrar till att Marcialonga lockar många nordbor, som stannar några extra dagar efter loppet och njuter av skidturer i solen. När det gäller mat är ju också Italien min favorit, några snäpp bättre där än i Österrike och Schweiz.  

Men när vi får den mörka årstiden finns det fina lösningar för att ändå få en härlig träningstur. En kvalitetspannlampa blir snabbt din bästa vän. Jag har i många år använt mig av Silva eftersom det är ett bra val som fungerar år efter år. De modellerna jag använder är:

  • Vid löpning eller när jag inte behöver extremt med ljus finns den smidiga modellen X-trail Plus. Den väger 80 gram (jag sätter fast batteriet bak på huvudbandet så slipper sladd till drinkbelt), lyser 145 lumen ca 75 meter långt och har ett batteri som kan lysa i 45 timmar.
  • Ibland när det är tuffa snabba nedförsbackar med en del svängar så gäller det att ha ännu mer ljus för att vara säker på att se vart spåret tar vägen. I Sverige klarar jag mig oftaste med ovanstående modell men i den kuperade norska terrängen funkar en annan modell bäst för mig. Då väljer jag toppmodellen Sprint Plus. Att den heter Plus innebär att det också följer med fästen till att ha lampan på cykelhjälmen samt på cykelstyret. Den här lampan väger 190 gram och nu har du en sladd till batteriet som läggs i ditt drinkbelt alternativ ha i en väst. Belysningen är stark med hela 1030 lumen och lyser 140 meter framåt. Batteriet varar i upp till 20 timmar.
  • Ibland kan det vara smart att ha en liten smidig ”nödbelysning” som du alltid har med i ditt drinkbelt, jacka, handväska etc. Har ju varit med om att du tar en liten extra lång tur och plötsligt börjar det bli lite jobbigt mörkt ute. Då är det perfekt att ha med modellen: Siju Cube. Den väger bara 30 gram. Lyser med 16 lumen i 15 meter och batteriet varar i 48 timmar.

Det är faktiskt lite speciellt att träna med pannlampa. Allt runt dig är svart, mörkt och stilla. Det är bara du och ljusstrålen. Det ger ett härligt lugn och jag har hört från andra att de också gillar den upplevelsen. Det blir lite som att vara själv i sin lilla bubbla, härlig avkoppling från vardagen. Men det är inte bara lugna pass jag kör utan även de tuffaste intervallpassen kan genomföras.

Men nu är ju solen vår allra härligaste "lampa" fram tills det blir mörkt igen. Men då har ni mina tips på vilka slags pannlampor som är bra att ha. www.silva.se

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.