06.12.10 - Kyla, mediehysteri och ytterligare ett bra lopp i helgen….

Så är ytterligare en helg till ända. Den här gången var det Norgescup i trevliga Trøndelag som stod på mitt program. Jag var riktigt sugen på att få tävla igen. Min klubb Strindheim hade ordnat att vi bodde i en fin ”hytte” uppe på fjällkanten med strålande utsikt över Trønderbygda. På fredagen när jag kom upp var det riktigt kallt. Bilens termometer visade -24 grader. På skidstadion var det runt – 20 grader och det brände i fingrar och tår av kylan när jag testade skidor på fredagen. Banan visade sig att vara riktigt tufft med ganska långa uppförsbackar. Det är brist på natursnö så snö var transporterad från Storlien (i Sverige) till Meråker och banan var därför på 3,5 km.

På lördagen var det 14 km skate på programmet. Åkte upp till stadion och det var -21 grader. Det var inte bra, jag har lovar mig själv att inte riskera hälsan om inte loppet är extremt viktigt. Har gjort det förr och lidit i flera veckor efter lopp som precis fått starttecken och som senare visat på temp på -24 grader utefter banan. Nu var det 20,1 grader nere på banan och precis 15 min innan start dippade termometer till 19,9 så loppet blev av. Det är inte lätt att stå över för jag vill allra helst köra JÄRNET, men samtidigt vet jag att det är viktiga lopp som kommer snart och att jag har ganska känsliga lungor (astma) och bihålor (tre tidigare operationer). I år har jag blivit bättre på att lyssna och ta hänsyn till kroppens signaler vilket gjort att jag tagit ett steg till och känner mig stark med en bättre grundform än tidigare år. Viktigt att lyckas parera undan sjukdom och skador genom att lyssna på kroppen, vara klok och våga ta konsekvenser.

På söndagen var det lyckligtvis varmare väder, mellan -8 och -5 på banan och en del snöfall. Det var inte bara vädret som var varmare. Vaknade och kände mig lite onormalt varm och kollade tempen som visade 37,6 vilket är högre än normalt. Usch, det är inte kul att ha rest långt och vara så sugen på lopp och vakna upp på det sättet. Bestämde mig för att äta frukost och sedan ta en ny koll. Tempen hade inte stigit något mer vilket var bra. Tog turen upp till stadion och skulle känna på kroppen. Men det kändes ganska ok så jag bestämde mig för att köra. Nu var det full fokus på loppet.

Swix-killarna är duktiga och hade preparerat skidorna åt mig. John Northug (Petters pappa) följde med mig ut i spåret för den sista finjusteringen av fästvallan. Väl tillbaka i vallaboden, borstade Harald skidorna en sista gång. Under tiden sprang jag och värmde upp.

Det var ett bra startfält med många landslagsåkare från både A-lag, U23 o junior. Jag startade ut i hög fart, det var ju bara 7 km och då gäller det att ligga på hela vägen. Jag fick tidsmatchning av flera i spåret, speciellt Ole Thonstad (ordförande i Strindheim Ski), Harald och ett gäng andra snälla norrmän (stort tack till er alla!). Loppet flöt bra och jag var stark. Inte i någon toppform än men i normal grundform. Det var bara 11 sek fram till första plats och jag åkte helt jämt (0,1 sek) med Marthe Kristoffersen. Blev totalt 4:a med flera bra tjejer bak mig så det var en bra insats i Meråker.

Mediahysterin var stor i helgen, med bevakning av Petter Northugs ”comeback”. 40-talet journalister var på plats! Första dagen visade Petter att det inte är någon fara med han. Jag är säker på att min klubbkompis blir farlig, när han om några månader kommer dundra förbi min husknut här i Holmenkollen. Jag är glad att vara med i klubben Strindheim. Ole Thonstad är en mycket duktig ledare och så fick jag träffa flera trevliga klubbkompisar under helgen.

Stort tack till Harald, Ole Thonstad, John Northug, Swix-gänget och alla andra som stöttat mig under helgen!

Jag  skall prova att lägga en film från loppet de kommande dagarna, så följ med vidare…..

 

 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.