06.12.12 - Kall start......

Nu är ju säsongen och vintern igång på allvar. Helgen som gick så hade jag åkt från Sjusjøen vidare upp till norska Gålå. Det är en vacker plats ca 1100 möh som ligger ungefär 10 mil norr om Lillehammer. På fredagen hann jag med att testa en del skidor i min Salomon-park. Först blev det skate skidor. Valde ut de skidorna som har bäst total känsla. Dvs de skall ha bra glid men också jobba effektivt på snön och vara stabila. Dessutom skall de fungera lika bra på platt terräng som i de tuffare uppförsbackarna. Efter skatetesten var det att komma sig in i hyttan och laga mat. Âr ju nästan alltid hungrig som skidåkare, träning och kyla förbränner många kalorier. Det blev en favorit som jag har i Norge, färsk lax med pasta och grönsaker till. Stack sedan ut på eftermiddagen och testade igenom de klassiska skidorna. Fick pålitliga svar där några säkra kort visade sig vara bästa valet.  

På lördagen var det dags för en sprinttävling i skate. Jag gillar faktiskt att sprinta trots relativt lite träning på det och långt ifrån min egentliga disciplin som klassisk långloppsåkare. Ibland kan jag dock överraska på sprint, men handen på hjärtat så var det inte en favoritbana som de valt på Gålå. Den var nog lite för lätt och en del tekniska sprintinslag. Tränar inte så mycket på extrema svängar nedför eftersom det är få av dem i långloppen. Prologen gick kl 10:06 för min del. Det är bara att ge järnet hela vägen. Tyckte att föret var lite svåråkt och kom inte helt i en god stabil åkning. Men hade ändå en bra placering i det goda startfältet med en 13,e plats. Nu var det ca 1:30 tim till det var dags för nytt heat. Det är så speciellt med sprint. Vad gör man mellan heaten??? 

Det gäller ju att fortsätta hålla värmen samtidigt som man skall varva ner lite och bli ”fräsch” igen. Det är en ovan process, tycker att det är härligare med vanliga lopp där man ger järnet en stund så är det över. Här blir det många ”upp- och nedladdningar”. Tänk dem som skall hela vägen till en final, då blir det 4 lopp totalt. I kvartfinalen hamnade jag i ett tufft heat, bla med landslagstjejen Mari Eide som ju vann världscup i sprint förra vintern. På skate-sprint stakar man de första 20 meter innan vi får börja å gå skate. Där hade jag något som jag kan ;-)… Bestämmer mig för att försöka vara först och få bra position. Den taktiken lyckas men i första svängen lägger jag mig som tvåa. Det är ett tufft heat hela vägen och tyvärr tappar jag i de tuffa svängarna. Ett moment som jag hade behövt träna mer på om jag skulle bli sprinter. Jag är dock nöjd med min insats och inte allt för långt bakom de snabbaste tjejerna. 

Nästa dag är det en distans som passar mig lite bättre, i alla fall första delen. Det är 7,5 km klassiskt för att sedan ha ett skidbyte till skate och då åka 7,5 kilometer till. Det momentet har jag bara kört 2 gånger tidigare. Tyvärr hinner jag inte få testa mina färdigheter på att vara snabb med att spänna på skidor och stavar för temperaturen visar -23 grader och tävlingen blir inställd. Packar in mig i några kilo Swix-kläder, vilket är fantastisk härliga att träna i. På med köldmask för ansiktet så lungorna slipper värsta kylan. Sedan är det bara att njuta en solig men kall skidtur. Jag frös dock inget eftersom jag var bra klädd och fick mig ett härligt träningspass innan vi lämnade Gålå. Hade dock 5 lager kläder på mig på min överkropp men det behövdes. 

Kul att många fått snö i både Sverige och Norge....hoppas ni njuter på skidorna.

Ha en fin dag!

Kram Sandra

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.