25.09.10 - In i dimman...en bra dag

Jag pressade mig 410 höjdmeter under rullskidtävlingen och gick bokstavligen in i den berömda Holmenkolldimman.

Det var riktigt kul att Skiføreningen i Oslo arrangerar ett rullskidslopp. Det är bara synd att det inte kommer fler tjejer. Varför är det så? Det är ju massor av duktiga junior och senior i Oslo-området. Alla av dem tränar av rullskidor och kör hårda pass. Jag tycker det nästan är en plikt att ställa upp när föreningar och andra gör det möjligt att ta del i ett trevligt arrangemang. Det är ju toppenbra träning också inför vintern. Tyvärr tror jag att många tjejer har ett "duktighetskomplex", där man skall vara så bra och mycket väl förberedd för att ställa till start. Killarna är inte så prestigefulla utan de tar det mer på "sparken". Eller tycker de mer om att tävla än tjejerna gör? Nej, det tror jag inte. Men det ligger lite sanning i att när en kille känner att han behärskar det till 85% så känner han sig duktig. Men många tjejer har höga krav på sig själv och kallar sig inte duktig på en sak förrän hon behärskar det till 110 %.

Men jag uppmanar alla tjejer att ta bort spärrar och annat - kom och var med! Det är rikigt kul med rullskidstävlingar. Slipper vallning och så är det en mer avspänd atmosfär och oftas mer socialt efter målgången är på vanliga skidtävlingar.

Jag hade en bra dag på tävlingen. Prövade att gasa från starten och var lite "hare" åt herrarna i 5-6 km. Jag gör det för att bli bättre på vintern och att jag tycker det är så roligt. Visst mina rullskidor rullade säkert endel bättre på de platta partierna men uppför hade jag då istället lite bakhalt pga annan gummiblandning i hjulen. Det är nästan komiskt att se flera herrar kommentera mitt lopp på langrenn.com, men att se en tjej framför sig är väl det sista man vill. Men jag var faktiskt 157,a i vintras på Vasaloppet totalt och har 15-16000 herrar bak mig så att jag åkte fort beror inte bara på rullskidorna ;-). På Alliansloppet var jag bara 3 min bak Jörgen Brink och tätklungan efter 3 mil och där hade vi alla snabba rullskidor som rullar väldigt likt.

Jag tycker det är mer rättvist att tävla på sk 1-hjul "tävlingshjul". Har många års erfarenhet av att tävla på rullskidor i Sverige, WC, EM och VM. Men när jag i år tävlade en tävling där alla skulle ha sk 2-hjul "standard" så var det betydligt större skillnad mellan oss i fältet än det är på de loppen jag åkt på 1-hjul. För på 2-hjul tränar de flesta och då kommer vissa med gamla slitna som rullar kanonbra men några har nyare som går trögare. Dessutom skiljer det mycket mellan de olika märkena Swenor, Proski, Marwe, OneWay, Skiigo mfl. På tävlingsskidorna är det Swenor och Eagle som dominerar men där är det marginella skillnader. Jag föredrar dock Swenor som har en helt annan kvalitet på sitt material än Eagle har.

Ta chansen och var med på någon rullskidstävling. Jag är säker på att ni kommer att gilla det.  

Dimman då? Ja, ibland kan det vara extrem dimma eller "tåke" som man säger i Norge runt Holmekollen. Så var det under loppet som jag stötte på den, själv var jag bara klar och pigg.

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.