20.02.13 - I am back…härlig seger i helgen!

Om det är något som jag nog är känd för är att jag är en kämpe. Har haft mina motgångar men min kärlek till skidorna och att jag nog hatar att ge upp har hjälp mig förr. Så var fallet även denna gång. Det var riktigt härligt att få besked igen att min kropp fungerade som jag ville samt allt annat stämde som skall till för att ha en optimal dag ute i skidspåret. Den tävlingen jag pratar om är ett av mina favoritlopp, nämligen långloppsvärdscupen Tartu Skimarathon i Estland.

Arrangören i Estland är absolut den allra bästa när det gäller långlopp. Vilken service säger jag! Här ordnar de så när vi kommer till flygplatsen har de fixat att det finns en hyrbil som väntade. Sedan åkte vi från Tallin till tävlingsorten Otepää där vårt fina boende låg helt intill tävlingsstadion. Även vallaren har det mycket fint i Estland. Istället för att kanske stå i en trång mörk källare, finns det tillgång till fin vallabod för teamet som dessutom har ventilationsanläggning. Folket från Estland är väldigt snälla och gästvänliga, de har också stor kunskap om skidåkning.

Dagen innan var det traditionell skidtestning och jag körde även några intervaller för att väcka upp kroppen. På tävlingsdagen ringde kl 06 och det var dags att klä sig, koka i ordning allt till drickaservicen samt få i sig en bra frukost. Kl 07 åkte vi bort till en fin backe där glid och fäste testades.

Harald gjorde verkligen en kanonbra insats och hade varit borta och testa massor olika alternativ innan jag var på plats. Den här helgen hade jag både riktigt bra glid och samtidigt ett tryggt fäste.  

Salomon i Estland var snälla och hade ordnat en bil extra till drickaservicen samt två personer som hjälpte till. Då kunde de två bilarna turas om och jag fick den dricka och energi som skall till för att gå riktigt fort.  

De första 15 km var jag tillsammans med den tjejen från Estland som leder världscupen (dvs som går med ledarvästen). Men resten av tävlingen gick jag själv och fick rapporter om hur tidsavståndet bakåt utvecklade sig. Nej, själv var jag inte utan var ju i en herrklunga. Det var ett bra gäng så vi plockade ikapp några andra herrar. På slutet in mot målet ökade farten allt mer och jag hängde med. Blev en spurt och jag gick i mål och var kanon nöjd. Skönt att allt stämde så bra. Var 13 minuter bakom herrvinnaren i målet och hade god marignal ner till tvåan i damloppet. Blev faktiskt historisk eftersom det var min fjärde seger i Tartu Skimarathon, så många har ingen annan tidigare. Dessutom har jag bara deltagit 4 gånger så det är helt klart ett lopp som passar mig bra. Stort tack till Harald för en härlig insats i helgen samt många tack till mina goa vänner på Salomon i Estland som hjälpte mig med dricka och näring i skidspåret!  

På måndagen hade jag vilodag, härligt och gott! Igår på tisdagen tränade jag först klassiskt där kroppen kändes riktigt bra. Åkte också på en massagebehandling för att sedan vara på gymmet och köra maxstyrka. På kvällen var det en temakväll med Sportmaster, där jag och Anders Aukland visade olika styrkeövningar tillsammans med Morten Bråten som jobbar på Norges Olympiatopp. Det var riktigt trevligt, Morten har stor kompetens och det är alltid trevligt att träffa han. Vi fick och berätta lite om långlopp och träning för alla åhörare som var på plats.  

Här har ni en film som spelades in tidigare i år med Morten och Sportsmaster. Förslag på styrkeövningar: (ni kan också kolla in www.sportmaster.no för mer tips).

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.