02.01.10 - Hemlagad energikaka eller "nyttigt" godis

Mums, gott och energirikt! Så är det ju kul att laga själv...

Kan ju inte bara rapportera om träning, tävling och resor. Livet består ju av massa annat. Bland annat matlagning och lite gott emellanåt. Nu i den stränga kylan som råder och såklart även annars är det gott att ha med sig något ätbart på de längre träningspassen. 

Här får ni ett recept som jag då och då fyller upp mitt kylskåp med. Det är inte bara nyttigt utan blir bra mycket billigare än att köpa vanliga energibars i affären.

Basprodukterna är:
Havregryn
Müsli
Russin
Sirap
Socker
Grädde
Dextropur (druvsocker) 

Sen kan man lägga i det man tycker är gott och som man tror passar:
Solrosfrön
Nötter
Kokos
Torkad Frukt (här är äppelringar bäst och inte för mycket av katrinplommon) 
Kakao, hackad choklad, kanel.....fantasi o smak....du avgör  :-) 

Energikakorna består alltså av delst torrvara och dels lim. Limmet är i det här fallet knäck, vi börjar med att koka den, under tiden den puttrar kan vi förebreda de andra ingredienserna.

Rör ut 1,5 dl socker i 2dl sirap och 2,5 dl grädde. Låt koka upp försiktigt. Vill man göra kakor med choklad- kolasmak kan man nu blanda ner 0,5dl kakao. Smeten mörknar ju mer den kockar, och du ska kocka den ganska länge för att få en icke kladdig kraftkaka. På min spis tar det ca 45 minuter men jag kör i mikrovågsugnen. Tar ca 10-15 minuter! Obs - en stor bunke så det inte kokar över.

När knäcken står på spisen kan man ta fram sina torrvaror. Jag brukar bladna till en bas i en stor skål. 4dl Müsli, 3dl Havregryn, 2dl Solrosfrön, 1,5dl Russin, 1,5dl hackade nötter, 1dl Dextropur. Se till att få minst 13-14dl torrvara till ovacnstående mängd knäck, annars kommrr det bara smaka knäck om kakorna. Nu kan du också slänga i dina (hemliga) extraingredienser, typ kokosflingor, torkad papaya och liknande.

Okej, smeten har nu kokat och kan du forma en kula av en liten klick av smeten som du häller i kallt vatten är den klar (sk. kulprov)

Rör ner torrvarorna i smeten och blanda ordentligt. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper gärna med lite matolja på så släpper det lätt, lägg ett till papper över så kan du enkelt kavla till klumpen att bli så tjock du önskar, ca 2-3 cm.

Låt kakan stå ett tag och sen skär du upp den i lagom bitar, en brödkniv går utmärkt att använda.

Sen är det bara att slå in kakorna i små söta förpackningar. Använd plastfolie eller ev. aluminiumfolie. Förvara energikakorna i kylskåpet, men de lär nog inte bli så gamla :-).  

 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.