16.10.12 - Härlig snö i Ramsau med 91 i syre!

Det var härligt att lämna det grå höstvädret som varit den sista tiden i både Uddevalla och Oslo. Satte mig på flyget igår från Gardermoen till München. Nu väntade ett träningsläger med höghöjd på glaciären i Dacstein vid Ramsau i Österrike. När vi landade delade vi hyrbil med Petter Soleng Skinstad. Han är en mycket trevlig, kunnskapsfull och rolig person så resan gick snabbt till Ramsau trots diverse omdirigeringar på vägen. Det spöregnade den största delen men när vi närmade oss började det övergå till snö. Jag kände på mig i München att det skulle vara klokt att ha med snökedjor till bilen och Petter hade tänkt likadant. Vi började klättra de sista 1000 höjdmetrarna upp till hotellet. Men till slut blev det stopp. De hade inte plogat vägen och med 15-20 cm snö blev det för tufft. Jag har genom mitt resande i Europa över diverse bergspass i snöstorm faktiskt lärt mig att få på de flesta snökedjorna. Det var bara att ge sig ut i snöstormen och börja på. Vi hjälptes åt och en halvtimme senare var vi framme vid hotellet. Det blev en varm och skön dusch innan det var dags att få lite sömn.

Innan dess tog jag och mätte syremättnaden med en liten apparat som min pappa hade. Normalt ligger jag mellan 97-99 på den. Hade tänkt att det vore spännande att ta med dem och se hur höghöjden och den syrefattigare luften påverkar kroppen. I Sverige på sjukhus brukar man säga att om värdet är 92 eller lägre skall man ge tillskott av syrgas. Nu fick jag svart på vitt hur kroppen blir påverkad av höghöjden, jag hade 91! Men kände mig pigg, fin låg vilopuls och för övrigt normal så det var bara att låta de andra kolla också. Det var likadant där, det var t.o.m en person som hade 89. Det var facinerande och jag trodde nog inte att det är såpass hög belastning, men tänk alla processer som startar i kroppen för att då kompencera upp det. Det är inte för inte som de flesta landslag systematiskt är på höghöjdsläger.

Idag blev det frukost, skidvallnig och sedan inköp av hisskortet som kostar 329 Euro för 16 dagar. Det var härligt att gå ut i vinterlandsskapet uppe på glaciären. Det snöade och var någon enstaka minusgrad. Körde ett lugnt skatepass och njöt av tillvaron. Men höjden gör sig påmind och jag måste hela tiden vara uppmärksam på att inte åka för fort. Det är lockande och lätt att göra det. Andra passet blev ett trevligt pass i solsken i ca 15-20 cm snö. Det var löpning med stavar och behagligt skönt med snöunderlaget. Jag hade kanonbrafäste med metalldubbar i mina löparskor från Ice Bug, hade också deras damasker som skyddar fint från att få snö i skorna. Hade dessutom fodrade neoprenstrumpor så var varm och go hela turen. 

Nu har jag vallat klassiskskidorna och längtar till morgondagens pass. Skall sova här nu. Väckarklockan ringer kl 06:50 och första hissen går kl 07:50. 

YES!!! Sverige gjorde ett super upphämtning nyss från 4-0 till 4-4, bra kämpat Zlatan med Co.

Sov så gott!

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.