07.01.13 - Härlig seger i Oslo...

Säsonger går för fullt och nu börjar långloppen att närma sig på allvar. Nästa helg smäller det i Tjeckien med första loppet i Swix Ski Classics cupen. Den gånga helgen var det skönt att få ett tufft långlopp på nära håll. Slippa långa resor och en god natt i sin egen säng. Det var Sørkedalsrennet som stod på mitt program. Banan är riktigt hård, det är 25 km lång med 660 höjd meters stigning. Från starten är det nästan bara uppför i över 10 km.

Än en gång belv det lite utmaningar vad gäller vallningen. Hårt och blankt i spåret och kring 0 grader. Höjdskillnaden gör att det är olika fören längs banan. Jag la märke till att det var skidåkare där med alla tre varianter, dvs någon med rubbskidor (sk zeroski), några med klister dock med täckt med kallvalla samt de som satsade på ren burkvalla. Dagen innan hade jag varit där på kvällen och hade då ganska ok fäste på Swix VR60. Då var det inte nydragna spår, men det var det nu. Då borde ju det gå ännu bättre och det inte var lika blank och hårt i spåren. Jag visste nog att klister var det som gav bäst fäste, men vill ju ha ok glid också eftersom det är mycket stakning på den andra halvan i loppet. Så jag satsade på burkvalla, Swix VR 60 fäste ok vid starten.

Det blev full fart ut från starten. Jag avancerade upp i fältet och det var roligt för kroppen kändes fin. Dagen innan hade jag på skoj sagt (med lite allvar också) att jag kanske skulle chansa och gå på blanka skidor, dvs helt utan fästvalla. Nu visade det sig att det var betydligt mer blanka spår så när vi kom till de allra värsta backarna var det ingen idè att försöka gå diagonal. Men jag har ju tränat en del hårda stakpass det sista så jag bestämde mig direkt för att det är bara att staka på. De herrarna runt mig hade nästan alla hade lika dåligt fäste. Någon sprang brevid spåren och saxade, någon valde att staka som mig. Jag var väldigt nöjd över att fixa att staka dessa backar, känner mig starkare än tidigare år.

Hade dock hoppas när vi kom upp till ett annat spår att där skulle snön och spår vara lite snällare och att fästet då skulle bli ok. Men så blev inte så bara att fortsätta staka. Det som dock visar sig är att jag fixar att staka lika fort som det som går diagonal i min klunga (visade sig att någon hade klister). Vi blir tillslut 3-4 stk ihop. Får bra service av Harald efter drygt 11 km med Winforce-sportdryck. Idag är det kul att åka, känner mig stark. Dricker en gång till innan det blir en hel del nedförsbackar till målet. Vi kör ikapp de som startade 10 minuter innan vårt startfält. Så fort jag går utanför spåret stannar skidorna av, det går fortast i spåret. På vägen till mål är det ett roligt tekniskt parti med svängar och backar. Går i mål före de två herrarna jag gått med. Är man tävlingsmänniska så är man.... Härlig dag idag! Bara en vecka innan Jizerksa är det skönt att få ett sånt svar av kroppen. 

På kvällen vill jag bara ut och gå för att få cirkulation i kroppen. Istället för att gå runt lägenheten blir det en tur till Frognerparken. Det är alltid facinerande att se på alla de fina statyerna som Wigerland har skapat. Ett tips till alla som besöker Oslo! Tog några foton med mobilkameran, det är en av de ni ser på startsidan... 

Igår åkte jag med Solfrid och Harald i Lillomarka. Det var riktigt kul att åka på nya spår. Oslo har såna enorma möjligheter! På kvällen var vi en tur till Elixia där jag tränade styrketräning. I förmiddags vilade jag och har fixat med sånt som står på min lista. Nu skall jag byta om. Det väntar ett intervallpass på mig. Klassiska stakintervaller i Sørkedalen med Harald och Peter. Skall försöka de dem "tjejdäng"... Sen blir det avkoppling och kanske en film här hemma.

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.