29.08.13 - Härlig seger i Alliansloppet – sommarens höjdpunkt!

Inte så ofta jag blivit riktigt rörd av att rulla över mållinjen på rullskidorna som segrarinna, men det skedde i lördags.  

Alliansloppet i sig är en fantastisk fin tävling. Det är riktigt kul att ha varit med från starten och åkt alla loppen sedan 2007, totalt 6 lopp pga att det ett år inte genomfördes något lopp pga vägarbeten. För mig känns dessutom nästan Trollhättan som hemmaplan, det är ligger ju bara några mil från Uddevalla. De första åren var arrangemanget så pass litet att vi utövare hade tid att umgås kvällen innan och Magnus var ju duktig som vanligt på att ordna roliga saker. Kommer ihåg när vi fick leka av oss på Buddys i spelrummet där vi körde Rally-simulatorer mot varandra. Kommer även ihåg att den härliga speakern Roberto Vacchi, som den sköna italienare han är, varvade de flesta av oss och vann klart! Har också fina minnen av det fina prisbordet som varit genom åren. Varje natt sover jag gott i mitt hus i de två Dux-sängarna jag vann det första året. Står även och hackar grönsaker med Global-knivarna som jag fick i något spurtpris längs banan. Nu har arrangemanget vuxit enormt och det har blivit flera tävlingsdagar och i år var det premiär för direktsänd TV-produktion.   

Alliansloppet är som sommarens Vasalopp – världens största rullskidslopp och även mitt mål för sommaren. Nu sågs jag som en av favoriterna eftersom jag vunnit 5 av de 6 tidigare loppen. Fick frågan av TV4-reportern innan start om jag var nervös eftersom jag hade favorittrycket på mig. Men det är faktiskt inget jag tänker på när jag värmer upp eller står beredd på startlinjen. Var inte nervös (är det nästan aldrig för rutin och ålder spelar roll) utan bara härligt laddad. Hade känt de sista dagarna att kroppen svarade bra, men om det skulle innebära att jag hade de där sista 10 % som behövs för att nå toppen det vet jag aldrig förrän startskottet smällt. I år var det ett startfält med ca 15 damer med världsnivå, allt ifrån sprintvärldsmästare, 3 stk Vasaloppssegrarinnor till flera andra meriterade världscupsåkare. Allt måste stämma för att vara med i toppen, speciellt överst! Jag hade fått god uppbackning av Uddevalla IS, min kära bror och mamma samt min vän Andreas som skulle vara med på cykeln med dricka och stavar. Nu stod vi elitdamer i led 3, vilket var lite längre ned än förra året samt att herrfältet fått betydligt fler elitåkare.   

Pang! Starten går på den vackra bron i Trollhättan, samtidigt som vattnet stormar fram under oss från den tajmade slussöppningen. Har inte sett hela TV-produktionen men det måste ha varit fina TV-bilder! Nu gäller det att försöka komma snabbt upp på toppen och samtidigt ha sitt material i behåll. Tycker att det går långsamt och har en del herrar framför mig, vissa kör alltför långsamt (skall de verkligen stå i leden före var en spontan tanke) men tar det med ro för det viktigaste är att stavarna är hela! Kunde inte trycka på som jag ville och vi är flera tjejer som är samlade när backen är avklarad. Loppet flyter på och kroppen svarar som jag vill, en härlig känsla! Har oftast Ida Ingemarsson från svenska landslaget klistrad i ryggen. Även starka ”stakaren” Katja Visar från Slovenien är nära mig. Vet att hon var riktigt stark i tävlingen Toppidrettsveka någon vecka tidigare där hon utmanade Marit Bjørgen ända fram till mållinjen. Ser inte till de starka långloppstjejerna Seraina Boner, Laila Kveli, Susanne Nyström, Yambaeva, Santer m.fl. Men jag fokuserar ytterst lite på vad som sker bakom mig, enda gången är vid spurtpris och målgång. Mitt fokus är heller att jaga på de framför mig, hellre vara offensiv än defensiv.   

Fick reda på innan start att det var ett spurtpris efter 1 varv och halvvägs upp i backen. Kroppen känns pigg och jag vill i varje fall försöka köra hem det. Det är företaget Zetup som sponsrar priset och jag hade träffat flera av de trevliga människorna som jobbar där. Får en lucka när jag gör ett ryck och kan glädjas åt spurtpriset en kort period men det är nu loppet börjar – två varv kvar!  

Får bra service längs banan, när någon missar på de tre drickastationerna följer Andreas eller Mattias upp. Har även en kille (Anders) till från Uddevallas om hänger med runt. Kanonbra trygghet! Lite innan Båbergsrondellen kommer min långa vän från IK Stern, Samuel Norlèn och drar upp farten. En norrman hade visst irriterat upp han fick jag reda på senare på dagen. Men bra var det i alla fall, jag la mig i ryggen och gillade att det blev en tempohöjning. Nu gällde det att grilla dem som var med. Någon av tjejerna släppte men Ida var fortsatt med samt Katja. Laddade och valde att själv lägga in ett ryck uppför backen vid järnvägsbron. Det var ca 2-3 kilometer innan mål. Fick en lucka på 10 meter och tänkte att nu gäller det köra på till mål. Dock rullade Ida ikapp mig och förstod det skulle bli upploppsduell. Det var härlig stämning att svänga in på upploppet med så mycket publik. Gav järnet och kände att jag träffade bra och tekniken satt. Det gick undan! Ser i ögonvrån att jag drygar ut till Ida och glider över mål som en överlycklig vinnare, så enormt glad och riktigt rörd! Ett minne för livet faktiskt. Roligt att känna att jag utvecklat mig som idrottare och blivit starkare, snabbare samt att staktekniken förfinats.   

Alliansloppet var dock inte över ännu. På kvällen är det bankett med god mat, prisutdelning och intervjuer. Sedan öppnas champagneflaskan jag fick på blomsterceremonin och den delas lika med goda vänner. Vi sitter och pratar om loppet, vintern och om livet i övrigt. Senare tar vi en tur till Butlers som bla ägs av Magnus (Alliansloppets grundare och arrangör). Att dansa är bra för återhämtningen, enligt säkra källor ;-)…  

Stort tack till alla som hjälpt mig att uppnå mitt mål den här härligt soliga lördag i Trollhättan! Tack även till alla som varit med och arrangerat Alliansloppet, ni är otroligt duktiga – grattis!  

Kolla in följande länk för att se min spurt o intervju från TV4: http://www.tv4play.se/program/sporten?video_id=2426340 (kan nog bara visas i Sverige tyvärr) 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.