24.01.10 - Hårdkörning i Norska Mästerskapen - en go helg

Idag visade jag att jag inte bara är en långloppsåkare - att jag även kan slå "Duracell kaninen" Therese Johaug. Känns bra att ha den farten i kroppen.

I helgen har jag varit på Norska Mästerskapen i Stokke tio mil från Oslo. Det var ett fint arrangemang och som vanligt massor av glada norrmän överallt i skogarna. Det är en fest med massor av tält, sång och idrottsglädje. Att det är ett stort arrangemang visar bara antalet deltagare på stafetterna idag. På damsidan var det 61 lag (183 deltagare) och på herrsidan 118 lag (354 deltagare) anmälda. Norge har en otrolig bra bredd och många hundra av åkarna har en riktig hög nivå och satsar på heltid.

Fem kilometer klassiskt är en favoritdistans för mig och ännu roligare med stafett. Jag åkte första sträckan för Rustad IL och banan var 5,2 km med fyra riktigt tuffa stigningar. Det är inte så ofta jag åker i så bratta och långa backar annars. Det blev ett mycket hårt tempo ut från starten. Var flera av oss som reagerade på det efteråt. Jag tror det bara var så att flera av Världscupåkarna i sprint hade bestämt sig för att spränga fältet direkt från start. Celine Brun Lie, som har flera pallplaceringar från WC, körde rikigt hårt. Lyckades bita ihop bra men taktiskt så hade jag ca 10 sekunder till första åkerskan, men körde sedan i kapp det. Det var en otrolig känsla att fightas upp i sista backen för hela folkhavet vrålade och hejade. Fick lite rysningar, nästan som Vasaloppsupploppet. Det var Celine som har flera pallplatser från WC i sprint i vänster spåret, jag i höger spåret och i ryggen mig låg Therese Johaug. Bakom Celine var det en annan sprintlandslagsåkare Tyldum. Det var vi fyra som gått ifrån de andra. Så jag var nöjd med min etapp när jag växlade över till min lagkompis Lena Jensen. Gott att hänga med de norska landslagsåkarna. Var också mycket nöjd med mina Salomonskidor och dagens vallning av Morten Tomter.

Vi slutade till slut femma av de sextio lagen så det var ett bra resultat och kul att få pris i NM. Tyckte vårt lag kämpade bra!

I lördags åkte jag bra så länge det varade. Startade i sjätte led och hade femtio tjejer före mig så jag fick köra hårt för att avancera i fältet. Det kostade en del och hade inte helt 100 % vallning men lyckades hänga med Marit Bjørgen och co första varvet 3,75 km. Men så vart jag liggade själv andra klassiskt varvet. Vid skidbytet efter 7,5 km var jag 1,15 min efter Marit och 45 sek efter Kristin Størmer Steira. Redan på första varvet reagera jag på röken från all eldning och grillning. Det var inte bra för min astma. Det blev värre för varje varv och valde att gå av på tredje varvet. Vet jag har vikiga kommande tävlingar och känner att det var ett klok beslut av mig. Idag tog jag högre dos av min astmamedicin och då gick det betydligt bättre.

Bilder från NM kommer närmaste dagarna.

Nu skall jag äta lite kvällsmat men efter det skall jag och Harald koppla av med slutet av storfilmen Braveheart!

Ha det så gott till nästa gång!

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.