19.11.12 - Frisk och stark….se träning med Sportsmasters skidprogram

Efter att ha kommit hem efter drygt två veckors mycket bra träning i Ramsau blev några lugnare dagar i Uddevalla. Förberedde med det mesta som behövs under vintern uppe i Oslo. Jag reser ju runt mycket och bor ibland i en resväska :-). Innan det blev Oslo-tur var det dags för årets sista rullskidstävling. Roligt och bra att få tävla innan det blir på snö. Kroppen kändes fin trots att det egentligen var alldeles för tätt på Ramsau-hemkomsten. Som bäst brukar jag vara efter 10 dagar och effekten brukar vara i ca tre veckor. Rullskidsloppet Rollsborundan gick i Kungälv inte långt från Göteborg. Det var ca 140 startande så riktigt kul var det! Blev en komfortabel seger i damklassen och som vanligt har man lite duell med en del herrar. Alltid flera som helst vill se min hästsvans bak sig ;-), märker en del prestige i det. Jag tänker dock mest träning inför vintern och är gärna uppe och drar upp farten i fältet.  

Sedan var det dags att komma i ordning i Oslo. Hade ju allra helst önskat att flytta lite tidigare men kunde inte styra det. Flyttning är ingen optimal förberedelse. Blev otroligt bra träning att springa upp och ner 4 våningsplan med allt möjligt av saker som skall på plats. Men blir ibland sena kvällar och rutinerna med matlagning kan vara lite svårt när du inte ens hittar kastrullerna…hihi. Så plötsligt fick en förkylning för sig att komma på besök hos mig :-(. Hade väldigt gärna gått premiären i Beitostølen eftersom formen har känts bra under sommar och höst. Behövde få minst ett hårt intervallpass på de klassiska skidorna innan tävlingen. Men nu blev det för tätt på och jag visste inte hur kroppen skulle reagera. Valde det säkra för att chansa, trots alls är inte Beitostølen det viktigaste för mig utan det är långloppspremiären som först kommer i januari. Jag började dock träna igen på fredagen och det kändes bra i kroppen. De 10 dagarna utan träning med flyttning och sen förkylning hade som tur var inte påverkat formen.  

Så jag kan lugna er kära supporters som följer mig i skidspåren, jag är bra på gång. Har tränat dubbla pass fredag, lördag och igår söndag hade jag och min kompis Peter en långtur på de klassiska rullskidorna som blev min hittills längsta tur på 5:30 timmar. Idag blir det bara ett träningspass och då blir det fokus på styrketräning. Imorgon tisdag skall jag köra ett hårt intervallpass på rullskidorna. Skall också söka mig upp på snö igen under veckan, tyvärr är det inte mycket av det vita guldet i Oslo ännu. 

Här skall ni få se lite tips på styrkeövningar under tiden. Instruktören och skaparen av programmet heter Morten Bråten och han jobbar på den norska Olympiatoppen. Han är med och hjälper de bästa norska elitidrottare vad gäller styrketräning. Jag kände mig delvis som en nybörjare eftersom flera av övningarna var nya för mig. Men jag har tagit och tränat på dem och märker bra effekt ute i skidspåren. De kanske inte ser så jobbiga ut men ta och pröva dem. Tänk på STABILITET i kroppen hela tiden! Utrustningen jag använder kommer från Sportsmaster (www.sportsmaster.no). Jag rekommenderar er alla att ha dessa enkla redskap hemma. De tar väldigt liten plats och kan tas med till sommarstugan, fjället eller var som helst. Det som då behövs för ett ”mini-hemmagym”:

  • Slynger Junglegym. De ”remmarna” som du kan träna oändligt med övningar i. Kallas också för Redcord, XTR mfl. Men jag rekommenderar Sportsmasters Jungle gym eftersom de har den bästa utformningen och dessutom ett bättre pris.
  • Medicinboll. Det är en boll med vikt. Min standardboll väger 5 kg.
  • Gymboll. Stor uppblåsbar boll. Min favorit när det gäller att träna mage på. Också med möjlighet till massor av andra övningar.
  • Gyroboard. Detta är som en skateboard på en bilfjäder. Den är kanonbra för att träna benstyrkan och framförallt för att träna den stabiliserande muskulaturen som behövs för att ha en fin balans.

 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.