20.11.13 - Från skidtunneln i Torsby till sten i Beito….

Ojoj, tiden går riktigt for nu….

Sedan sist har jag hunnit med att faktiskt ta en tur till Torsby, blev en extra kunde inte hålla mig ifrån J. Finns en del, speciellt norska vänner, som undrar varför åker du runt i en skidtunnel när du tex kan åka ute på Sjusjøen eller tex uppe i Bruksvallarna. Här kommer mina svar på det:

  • Torsby levererar – alltid! När man åker dit så vet man vad man får, det ger en förutsägbarhet! Det är lätt att planera sin träning och allt ligger så bra till rätta för att träna, äta och sova samt såklart allt annat jobb som måste hinnas med däremellan.
  • Reseavståndet – skön lagom lång resa upp. Som min vän Samuel Norlén också kunde konstatera. Skall man åka till Bruksvallarna så går det bort en hel resdag, alltså totalt två dagar utan träning. Något man slipper med Torsby.
  • Konstant skidföre utan stenar i snön  – det ser jag nu med facit i handen när jag nu är här i Beito Har idag testat nya skidor tyvärr blev repade allihopa, det är fördel att då vara i Torsby för där vet man att det är gott med snö!
  • Alla andra träningsmöjligheter i området – skönt att ha en variation i sin träning! 

I år var det riktigt nära att det blev Bruksvallarna jag fick till slut istället välja norska Beitostølen, här kommer mina tankar runt det valet. Min favoritdistans är faktiskt 5 km klassisk! Då är det att öppna järnet och hålla  trycket helst ända in i målet. Historiskt sett har jag åkt mycket bra på den distansen. Jag har en hel del snabba muskelfibrer och att jag gillar helt enkelt distansen. Det hade varit roligt också att se hur jag står mig  mot de svenska tjejerna. Bara ösa på från starten vid stadion på ut- resp inkörningen där det borde bli en hel del stakning, vilket passar mig bra. Fördelar som talar för att välja Bruks. Men det som är lite minus är att det är långt att köra dit själv från Uddevalla men framförallt att att jag inte har något upplägg runt tävlingen. Då är det enklare för mig att åka i Beitostølen! Där har min norska klubb Strindheim IL vallare samt klubbkompisar på plats, viktiga inslag i ett skidliv. Sedan blir det motståndet extremt bra här i Norge, de har större elitbredd än i Sverige. Kan lätt räkna till minst 20-talet norska tjejer som knackar på ”landslagsdörren”. Dessutom kommer även det italienska, amerikanska landslaget hit samt några andra nationer till att delta här i Beitostølen.  

Idag har jag testat 3 par nya skidor som fransmännen från Salomon hade med hit. Tyvärr blev det repor i de paren eftersom det ligger småsten i spåren. Får väl gå i värsta fall, då jag alltid kan slipa om de nya paren. Men fick en tankeställare att jag INTE tänker ta de bästa och snabba skidparen ifall det är samma förhållanden på tävlingen. De ”sparas”” tills viktigare lopp. Konstigt de inte trycker igång snöproduktionen här, hade räddat många skidpar till helgen. Efter skidtestet körde jag hårt tempo, dvs ett varv (5 km) i tävlingsfart. Kände mig stark i stakningen men lite ovan med så långa och tuffa diagonalbackar. Har inte tränat så mycket på det än när det inte finns snö. Men höll ändå ett bra tryck och teknik. På eftermiddagen blev det ett lugnare skatepass. Hade en härlig första dag i solen med – 5 grader, det känns skönt att vara på plats här uppe.

Stort tack till min goda vän Rune från Oslo som är så snäll och ordnade så jag kunde bo i deras ”hytta” fram tills Strindheim kommer imorgon onsdag! 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.