28.03.13 - Från skidor till ägg....

Nu är det lite lugnare tider, det är dags att koppla av tillsammans med sina vänner och familj under påsken.

Men först lite summering av skidorna sedan sist. Hade en helt ok avslutning upp på nya Årefjällsloppet. Det var skönt med ett lite mindre lopp en gång än de två som varit innan (Vasaloppet och Birken). Allt är lite enklare när inte 17000 andra skall med på samma lopp. Samtidigt är det ju roligt med de två största loppen. Men jag tycker det är roligt med konstraster. Åkte bil från Oslo på torsdagsmorgonen och det var en av de längre resorna i bilen, 73 mil lång. Men det gick fint och timmarna gick snabbt. Väl framme installerade vi oss. Den här gången var det jag, Harald och på fredagen kom också Trond Fjerdingby upp från Oslo Sportslager. Litet med trevligt team. På fredagen var det strålande sol men kallt. Tog på oss skidorna utanför där tävlingsspåret passerade och åkte iväg längs banan. Planen var att testa uppförsbackarna efter att åkt över sjön vid Ottsjö.

Det var lite kärvt före men underbart vackert. Solen värmde härligt. Hade kanonbra skidor uppför så backarna passerades lätt. "Såna här skidor vill jag har imorgon på tävlingen", var min kommentar. Det är så härligt att kunna åka avslappnat och stort utan att skidorna släpper. 

Temperaturen sjönk lite väl mycket på kvällen. Var -21 när jag gick och la mig. Innan dess hade jag laddat in med mycket nyttig mat, loppet är ju trots allt 75 km i mer kuperad terräng än Vasaloppet så det lär gå åt kalorier. Sov gott fram till klockan ringde 05:30. Dags för frukost och sedan iväg på skidtestning. Det var iskallt ute, -24 grader! Fick ta på tjocka vantar och var väldigt fokuserad på att bli färdig med skidtestningen. Idag var det ännu mer kärv snö. Testade och kände att det behövdes några lager fäste till innan det var bra. Det är så vi jobbar. Heller lite för lite i starten och bygga på med fler lager. Det är trots allt viktigt med bra glid också. Tyvärr la vi på 2 lager med samma valla som dagen innan men med fluor tillsatt. De två lagren extra var helt perfekt och på den platsen vi testade var det både lättare att föra skidorna samtidgt som det gav bra fäste. Men det var -22 och kärvt i skogen. Nu åkte vi bort till starten. Jag satt och "tinade" fötterna mot varmluften i bilen. Strumporna torkades varma och skidskorna värmdes. Men solen värmde också ute. Så när jag kom ut var det redan varmare.

Gubben med startgeväret laddade iväg ett skott och hela startfältet drog iväg med 75 km framför sig. Den här gången var det faktiskt bara damer. Ett nytt sätt som arrangören testar ut. Det blev plötsligt mer taktiskt åkning, vilket innebar att det också gick betydligt långsammare. Kärv snö som ingen åkt i innan, då var det tyngre att ligga först. Jag tycker nog ändå att det är roligare när vi startar bland herrarna. Då blir det lite mer "köra" av från starten. Efter att stakat sig över sjön mot Ottsjö, började backarna. Det visade sig att vara lite annat före här. Solen ligger på i sluttningarna och det var mer isigt i spåren. Inte rolig känsla att känna att skidorna idag småsläppte i uppförsbackarna. Det skulle komma betydligt tuffare backar och stigningen var ju ca 3,5 kilometer lång. Bara att bita ihop. Men kunde inte få ut den kraften och farten jag önskade. Fick "småtrippa" på skidorna och tekniskt blir det annorlunda när det småsläpper. Väl uppe på platån hade klungan på 12 pers splittrats upp. Jag och Susanne Nyström samarbetade för att försöka ta igen de första fyra tjejerna. Tyvärr var luckan för stor.

Vid Edsåsdalen gick jag ifrån Susanne och Jenny Hansson. Började knappa in på italienska Santer framför mig. På sjön stakade jag ikapp henne. Men i uppförsbackarna blev det lite lucka igen som jag täppte till när jag slapp att diagonala. Drickalangningen funkade bra. Vi hade hyrt in en skoter tillsammans med team Skigo så det var bra hjälp på fjället. Tack så jätte mycket också till team Skigo och team Tynell som var snälla och gav mig på några ställen.

På slutet var det kul att spurta mot Santer. Jag åkte och laddade och maxfarten satt fint så det blev en 5,e plats i mål. Även den här gången blev jag bästa svenska. På kvällen var det prisutdelning på banketten. Det var trevligt att umgås med andra skidåkare, äta god mat och bara koppla av. Tack till Harald och Trond för fin insats och hjälpt under helgen!

Önskar er alla läsare en riktigt fin och härlig påsk! Träna lite lagom i solen och njut av god påskmat.

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.