12.01.11 - Första plats och första gång.......

....en fin helg i Tjeckiens Vasalopp Jizerska Padesatka. 

I fredags flög jag, Harald och vallaren Ola ned till Prag. Därifrån är det ca 13 mil med hyrbil till Bedrichov som ligger drygt en mil från Librec. Även Ole, Håvard och John från Strindheim var med, vilket var riktigt kul! Det var busväder som mötte oss och när vi tog en tur till stadion efter middagen blev vi våta av regnet som strilade från himmeln. Riktigt sånt här väder hade jag inte räknat med när skidorna packades, då hade jag tagit med några skidor med våtstruktur och regnkläder :-).

Nästa morgon var det dags för skidtestning. Det var fortsatt plusgrader och lite regn i luften. De hårdaste klisterskidorna visade sig att gå bäst, rubbskidorna var också ok. På kvällen hade vi möte för att få drickaservien längs spåret att gå ihop. Harald, Ola, Ole och Guillaume från Salomon var dem som skulle se till att jag hade energi längs hela spåret. Mitt team hjälpte också tillbaka till Strindheimskillarna, UBs killar och Martin Larsson så det var fullt upp i vår "dricka plan".

Tävlingsdagen vaknade jag kl 06 och starten var tre timmar senare. Men innan dess skulle jag äta, testa skidor och värma upp. Pang, startskottet gick och nu väntade 50 km på mig i de Tjeckiska skogarna. Banan är ganska hård, men efter att ha bott i Norge ett stund nu har jag ett annat perspektiv på uppförsbackar. Kroppen kändes inte helt rå de första 10 km, som mest är uppförsåkning. Men jag hade en jämn och god fart. Damfältet sprack direkt. Efter 10 km var det ett helt annat före eftersom det ligger 300 meter högre. Nu fick jag slita i några mil för här gick inte skidorna lätt. Flera kom och gled förbi. Men jag trodde att jag fortsatt var först i damklassen. Men jag blev riktigt förvånad när jag kom till Frode efter ca 30 km och han ropade "du har 30 sek fram till första tjej - kom igen nu". Vaa?!! Jag hade aldrig sett någon tjej passera mig men har efteråt förstått att hon nog varit en av dem som kom i klunga och gled förbi mig.

Men visst det var en tjej där några hundratals meter framför mig. Jag jobbade på och bestämde mig att ikapp skall jag. När jag kom upp till Harald ropade han "Nu är det 17 sek fram och nu kommer din favoritterräng". Det var lätt uppförsåkning med massor av stakning. Jag älskar att jaga! Såg en skylt 15 km kvar och tänkte "det är lugnt" var bara 10-tals meter bak henne då. Jag attackerade direkt när jag var ikapp och såg över skuldran att jag fick lucka på 10 meter. Nu var det bara att köra på. Avståndet blev större och större! Sista biten in kunde jag njuta av ett fint lopp! Kände mig rå den sista delen av loppet, det lovar gott.

Nu blev jag historisk genom att vinna första loppet i Ski Classics cupen. För första gången i min karriär leder jag också långloppsvärldscupen och fick ta emot den röda startvästen som jag skall ha på mig nästa lopp. Vill också gratulera mina teamherrar till mycket fin insats, alla fem bland de tio första. Nu är vi tvåa i teamtävlingen, jag tog 100 p och herrarna 70 p. Får vi full klaff och också Jörgen Brink blir frisk så kan det bli en spännande teamduell framöver i vinter. På kvällen kom det trevliga hotellägarparet med tårta och en champangeflaska, så vi fick passa på och njuta lite av segern ihop med Strindheimsgänget.

Stort tack till Harald, Ola, Ole, Guillaume på Salomon, Frode, Stein-Erik och Geir för service och goda tips!

Ni får kolla in de nya bilderna jag har lagt till.

 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.