10.09.14 - Everest Rocky Twenty9 från Oslo Sportslager

Då har jag fått testat min röda ”jaguar” under några månader och här kommer min test rapport.

Tidigare har jag använt mig av modellen Everest Rocky från Oslo Sportslagers, det är viktigt att man inte förväxlar den med det billigare egna märket som sportskedjan Stadium har. Här har duktiga designers och aktiva från Oslo Sportslager jobbat hårt med att ta fram en kvalitetsmtb. Den här gången gick jag alltså från en 26 tums till en 29 tums. Första turerna krävs det lite inkörning, framförallt i de tekniska partierna. Men du märker tidigt hur mycket bättre cykeln rullar både i terrängen och på grusvägar.

Själva karbonramen är lätt och härligt vridstyv, det märks även på vikten som är nere på 9 kg totalt för hela cykeln. Komponenterna som används på växelsystem är SRAM XO. Det är en komponent av hög klass, den har bla karbonkåpa och justerbar vinkel på tryckreglaget. På bakväxeln har den också karbonarmar samt att fjädern är tillverkad av titan. X-O:an är mycket snabb vid växling, märks speciellt när man växlar på till mindre klinga på bakkasetten.

När vi ändå är inne på växlingssystem så är det 20 växlar på cykeln, 2 stk fram och 10 stk på bakkasetten. Det är också nytt för mig men med några mil på sadeln är det skönt att bara ha två på framkasetten. Men i början var jag lite fundersam när jag kom till de värsta uppförsbackarna och jag skulle börja klättra och det fanns tillräckligt lätt växling för att ta mig upp. Men med lite inkörning kommer tryggheten och då ser man att 20 växlar funkar helt perfekt. Du slipper det tredje drevet framme som ger extra vikt men framför kan ta i backen.

Dämparen är av kvalitetsmärket Rock Shox Reba RL 29 100 m.m. Jag gillar att pumpa i lite extra mot vad man får levererat. Men det är väl mest smaksak, jag gillar lite styvare dämpning. Du har ju även möjlighet till att snabbt låsa dämpningen vid behov. 

Bromsarna är av märket Avid Elixir 7, 160 m.m HS1 skivbromsar. Det här är väl det enda som jag kan se som litet minus i början. De behövde köras in innan de kändes helt bra. När jag körde märkte jag att de ibland låg lite på, det hördes oftast först som ett ljud men så kunde jag också känna att cyklen gick lite tyngre. Men när det väl var inkört och finjusterat har det fungerat perfekt.

Ett annat råd jag kan ge till mina kvinnliga sportsvänner är att se till att ni får med en anpassad sadel istället för den som sitter i original. Tycker att jag är relativt ”smal” över rumpan men inte tillräckligt för en herrsadel. Fick hjälp av en cykelvän att mäta in ”sittknölarna” på rumpan. Sitter här och skrattar nu för ni skulle ha en bild hur vi gjorde det. Att sitta ner och gnugga knölarna mot en wellpappskiva för att sedan mäta avståndet mellan de två små groparna som uppkom av sittbenen. Undra hur experterna gör det? Måste fråga nästa gång jag är på Oslo Sportslager. 

Slutsatsen på mitt cykeltest:

Otroligt mycket Mtb för pengarna! Jag tror faktiskt att det som svensk lönar sig att köpa mtb i Norge. Det är en stor sport där och därmed finns en stor konkurrens bland försäljarna vilket pressar ner priserna. Nu kan man alltså köpa den cykeln jag använder för 14999 NOK. Jämför vad ni får för det i Sverige vad gäller komponenter, vikt och kvalitet. Min Rocky är lättcyklad, snabb och stabil! Dessutom tycker jag att det är en liten snygging, som en röd Jaguar i skogen! Jag var snabbaste skidtjej på Toppidrettsvekas mtbtävling 2012 på min Rockymodell. Dessutom har cykeln vunnet utmärkelsen ”Bäst i Birken” (motsvarar vårt Vasalopp i Sverige) när den testades i ett cykelmagasin.

Kolla in den mer på: http://www.oslosportslager.no/produkt/everest-rocky-twenty9-terrengsykkel-2013-30127.aspx

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.