18.12.09 - En nedtur i höjden

Som ni kanske känner till i år så har jag tyvärr inget långloppsteam runt mig. Team Mekonomen fick inte tag i ny huvudsponsor i dessa finanskristider, så i år blev det ingen långloppssatsning. Det innebär att jag själv måste ordna mycket om jag skall vara med på långloppsvärldscupen – FIS Marathon Cup. Jag ville gärna vara med från början i år och ordnade med resa, hyrbil och hotell i samband med första tävlingen La Sgambeda i Italien. Ekomoniskt blir det tuffare men det jag saknar mest är att ha med sig ett valla team. Nu fick skidorna förberedas med pulver över en vecka innan loppet gick, det är inte optimalt. Det är tur att jag har snälla sponsorer som bla Moelven som stöttar min satsning och gör det möjligt att delta.

La Sgambeda är ett lopp som är 42 km i fristil och som går på hög höjd i italienska Alperna (1800-1900 möh). Det är en tuff höjd att tävla på och jag gjorde som de flesta andra och reste ned en vecka innan för att kroppen skulle få lite tid på sig att anpassa sig efter höjden. Jag och min kille flög ner till Zürich flygplats i Schweiz för att köra bil vidare till Livigno. Det var en fin liten alpby vi kom till med mycket affärer eftersom Livigno är skattebefriad zon. Veckan gick fort och jag var ute dagligen och tränade lätt i spåren. Fick också ett favorit fikaställe som hette Paprika, rekommenderar varmt deras Latte…..mums :).

Så kom tävlingsdagen. Det var kallt mellan -10…-15 på banan. Kände egentligen redan när jag värmde upp att inte kroppen kändes helt bra, men försöker att inte bry mig att jag snuvade gult och benen inte hade det trycket jag ville. Startfältet var mycket bra med bla 6 åkare från WC. Starten gick och det var en relativ tuff öppning ut. Jag prövade att hänga på. Efter ca 6 km åkning var jag 28 sek bak ukrainska Shevchenko. Höjden i kombination med min öppning blev bara för tufft för mig. Jag hade verkligen inte rätt dag idag och loppet blev en utmaning för mig. Jag är faktiskt nöjd med att jag kom mig i mål i dag för varje meter var en fight för mig. Luftrören var rossliga och jag kände endel i vänster benet, tekniken var inte bra…men jag fightades bra och blev tia i mål. Det var många bra åkare med i loppet. Frågan är om jag inte blir nia, eftersom en av ryskorna före mig vägrat att lämna dopingprov.

Så klart att jag är missnöjd men alla loppen går inte som man vill och det blir en bra genomkörning för mig. Nästa år skall jag pröva det andra alternativt med hög höjd och det är att komma till tävlingsplatsen så sent som möjligt. För jag kände mig piggare de första dagarna jag var på plats. Man lär så länge man lever. Ciao!

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.