13.01.10 - En härlig seger .... följ mina tankar

Nu skall ni få en inblick i vad som döljer sig i huvudet på en elitskidåkerska innan, under och efter loppet Jizerska i långloppsvärlscupen.

Klockan ringer 06.00 på hotellet i Tjeckien, jag har en plan och den skall följas. Först gäller det att få ordning på alla termosar, drinkbelt, kaffecola-blandningar m.m. Det är en hel del som krävs mer i långloppen än på korta distanser. Jag blir kompis med kökspersonalen och få stå vid gasolspisen en stund innan allt är lagom varmt. Sedan blir det att äta frukost. Försöker att få en liknande frukost som äter hemma. Basen är gröt och någon smörgås. Mätt och belåten går jag upp på rummet och hämtar ryggsäcken för att gå bort till startområdet. Där skall jag och min klubbkompis Stina möta upp Morten Tomter som är ledare/vallare åt oss i Rustad IL. Det snöar stora flingor och jag inser att det inte blev den prognosen som vi hört kvällen innan. Det är bara - 1,5 i snön, drygt -2 i luften och en luftfuktighet på 88 procent. Det här är parametrar som är viktiga att ta hänsyn till vid vallandet. Vallningen blir extra svår när det är blank i spåren den första biten för att troligtvis bli mer torr snö längre upp i höjden. Känner lite pirr när jag inser att vallningen kommer att kunna bli mycket avgörande. Men bestämmer mig för att ta det med ro och göra det bästa oavsett händelser.

Det blir att testa mycket innan jag blir nöjd. Väljer kallvalla istället för rubbpar. Det är bara 15 minuter till start när jag testat färdigt. Får på mig extra chip av arrangören som vi i elitledet skall ha och tar sedan av mig överdragskläderna. Pang!! Så går starten och det är lite halvt kaos eftersom det fort smalnar av och blir trångt. Får en ok start men har lite problem att komma in i spåret, men då är Nina Litzen snäll och sportslig och låter mig komma in i ledet. Tack Nina! Det är svårt att få fäste så det blir att staka sig uppöver backarna.

Nej, oj!!!! Efter ca 2-3 kilometrar så upptäcker jag ett stort misstag av mig. Har lyckats glömma få på mig drinkbeltet. Det var inte kul när jag vet att jag har dricka langning efter 10 km och sedan inte förrän 35 km. Att dricka och fylla på med mer energi är så otroligt viktigt! Men jag bestämmer mig snabbt för att inte låta den negativa händelsen påverka mig mer mentalt. Jag är stark och det får ordna sig ändå. Kan inte hålla igen och spara krafter och vill inte tänka mer på det negativa. Får en tanke att "det här blir tufft för mig" för uppförsbackarna är långa och utan fäste får jag staka mig uppför. "Hör" och märker att Jenny åker diagonal bakom mig. Men också här så slår jag fort bort allt negativt. Jag är stark och följer med i stakningen. Inget negativt! Kroppen känns bra och stark, fyller mig med positiv energi och tankar. Så efter ca 8-9 km börjar skidorna fäste och jag får lite belöning för slitet hittills. Sträcker ut i diagonal och märker att jag får en lucka bak till Jenny. Kör ikapp en del herrar. Nu är det positivt fokus och jag vill inte se mig om ofta, det är fel att fokusera bakåt. Ser hellre framåt och att jag skall jaga ikapp de herrarna som ligger framför mig.

Får min första dricka och är noggrann med att dricka upp allt. Sedan blir det att dricka på alla stationer som arrangören har. Tror faktiskt att de hade varm Glüwein, det smakade konstigt och kändes som det var alkohol i drycken. Men det kände jag först efteråt, blev nästan lite yr...hehe. Jag måste tacka Karlslunds IF och även vallaren i Daniels Tynells team eftersom jag lyckades få dricka av dem. Tack, ni är räddande änglar!

Banan kändes ganska lång när jag åkte "själv" i 40 km men hade en god känsla och kände mig stark. Åkte ikapp endel herrar, kände att det gick snabbt och bra. Hade dessutom mycket bra glid på mina Salomonskidor. Tog det med vilja lite försiktigt i nedkörningarna på slutet för att komma tryggt i mål. 

Det var en nöjd Sandra som passerade målet som vinnare, hade hela 7,20 ner till Jenny så det var en bra dag på jobbet kan jag säga. Var på 52,a plats totalt av drygt 3000 deltagarna. Är nöjd med att jag kunde ta ut mig så som jag gjorde och att jag hade en positiv inställning även under tuffa perioder i loppet. Innan prisutdelningen var det dopingkontroll på mig och Oskar Svärd som vann herrklassen. Fick en stor matkorg med massa gott i och en prischeck. På kvällen blev jag firad av det trevliga värdparet på hotellet med en god tårta.

Tack till alla sms- och email gratulationer jag har fått! Kul att SVT sände så att skidintresserade folk kan följa oss på tävlingarna.

Tack till Rustad IL - och speciellt Morten Tomter för bra skidor och service!

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.