20.01.10 - En fin träningsdag och medietryck!

 För det mesta brukar jag vilja att träna ihop med någon. Det är flera skäl till det:
  • Jag kan nästan alltid lära mig något nyttoch få inspirationsamt nyainfallsvinklar.
  • På lugnare pass är det socialtatt ha någon att "snakke" med.
  • På hårdare pass är det kul och motiverande att ha någon att pressa sig mot.

Ibland är det självklart skönt att träna själv i sin egen fart och låta tankarna susa runt. Njuta av tystnaden i de djupa skogarna med snötyngda träd runt dig. Det blir som en slags meditation, vissa pass kommer jag alltid att komma ihåg. Det är nog mest pga den fina naturupplevelsen man kan få men också de passen då allt stämmer och man njuter av "flowet" i åkningen.

Igår tränade jag med Ella Gjømle på morgon. Det var ett trevligt och givande pass. Ella är lite motsatsen till mig för det är på de allra kortaste sträckorna - sprint, hon har haft störst framgångar. Åkte OS-final i parsprint tillsammans med Marit Bjørgen år 2006 och slutade fyra i den finalen. Som för övrigt vanns av Sverige. Vi körde 6 drag med hurtighet, översatt på vanlig svenska så innebär det att träna maximal snabbhet i ca 100 meter sex gånger. Tre i stakterräng och tre i uppförsbacke. På stakningen var vi jämna men på diagonalen har jag en del att träna på. Jag kör inte så ofta så här korta intervaller men det är bra att ha med i träningen.

På kvällen blev det ett kort lugnt skatepass på elljusspåret i Sørkedalen tillsammans med Harald och Peter. Det stämde bra för mig och jag var pigg i kroppen. Harald var snäll och hade tagit med videokameran så det blev lite teknikfilmning i slutet av passet. Jag jobbar aktivt med att utveckla mig vidare med skatetekniken. Det är så lärorikt att se sig själv på film, det är oftast då du ser dina ovanor och svagheter. Skall analysera filmen ikväll.

För några dagar sedan hade jag teknikkurs för 25 damer/tjejer i samarbete med Oslo Sportslager. Det är roligt och givande att dela med mig mina kunskaper till ivriga skidåkare.

Annars så har det varit fullt medietryck på mig de sista dagarna. Jag skall ju bli norska!!? Det jag sa till Aftenposten var en liten sak i en lång intervju men som sedan fick rubrik och belyste hela artikeln. Såklart att norrmännen vill skriva att en svenska vill bli norska, det vill de ju gärna höra! Oftast får media fram det de vill ha. Man ser fort hur media och vårt informationssamhälle fungerar. Det är inte samma person som intervjuar i timmar som sätter rubrik och därmed infallsvinkel på artikeln. Sedan sprider det sig massor av spekulationer och de flödar snabbt. Nu vill jag ha lugn och ro, slippa bli väckt med tuppen av tidningar, radio och TV som ringer. Så här är det sista från mig i den saken, kommenterar inte mer framöver.

Självklart vill jag helst tävla för Sverige, är född där och kommer alltid ha ett svenskt hjärta! Men Norge kan bli en framtida möjlighet för jag trivs bra här. Det är fina träningsmöjligheter både sommar och vinter. Sedan är det inte långt att resa hem till mina föräldrar och vänner i Sverige. Som det varit i år har inte heller det funnits en enda möjlighet att få möta svenska landslaget på 30 km klassiskt. De klassiska loppen togs bort av förbundet både i säsongspremiären i Bruksvallarna och två veckor senare i Idre-Särna tävlingarna. Vad gör jag när det inte finns ett längre klassiskt lopp i Sverige? 

I Norge tar man med skidskyttar, folk utanför landslaget och även åkare som är flera år över 40 på WC och mästerskap. Det är en helt annan atmosfär där man ser till de som går fort på skidorna. Man har också med alla slags lopp i säsongsstarten och därmed ges alla en möjlighet att komma ut på WC i början av säsongen.  

Jag satsar mest på långloppen i år. Det är otroligt roliga, fina idrottsarrangemang med en härlig atmosfär. Eliten blandat med nervösa förstagångsåkare. Det är grunden till skidåkningen och det som till stor del håller upp skidsporten, i alla fall finansierar det stora delar av den. Utan bredden skulle till slut även eliten dö ut. Skidsporten är helt beroende av att de här loppen finns. Det är med glädje jag ser utvecklingen och snart kommer långloppen att troligtvis locka lika många TV-tittare som traditionell WC. Långloppen ges allt mer utrymme i media och har en växande skara av tillhängare, det är bra för sporten.

Ha en fin dag!

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.