15.11.10 - En bra start på säsongen....

...så är det en ny vintersäsong och det blev en positiv premiärhelg för mig.

Jag valde att tävla i Beitostølen i Norge eftersom det fanns både en skate och klassiskt distans på tävlingsprogrammet, istället för bara skate i Sverige. Reste upp på onsdags kvällen till Beitostølen. På torsdagen testade jag igenom mina skateskidor, det var hårt och fast i spåren och skidorna var bra. Nästa morgon på tävlingsdagen vakande jag upp till 10-15 cm nysnö och helt andra förhållanden. Jag åkte bort till start och var där knappt två timmar innan. Testade igenom de paren som kunde vara aktuella. Nu var det inte alls likadant före som på torsdagen utan betydligt tyngre före där man inte fick något gratis. Kall kärv snö i botten och den nya snön var inte pistad utan låg uppepå och gjorde det löst. Jag hade startnummer 24 och det var ett mycket starkt startfält. Hela ryska damlaget (8 stk), Slovakien och Polen (dock utan Kowalczyk) var på plats i tillägg till norska A-laget, U-23 och de bästa juniortjejerna. Det kändes bra för mig och jag prövade att åka tekniskt riktigt. Dock var det inte ett favoritföre och jag kunde inte få samma tryck i åkningen som när det är lite fastare underlag. Men lyckades förbättra mig endel och har höjt nivån mot förra året. Hade en ryska bak mig och flera från de andra landslagen.

På söndagen var det dags för 10 km klassiskt. Min egentliga favorit är 5 km. Det beror nog på att jag mest har åkt den distansen och är mer rutinerad på upplägget samt att jag har ganska mycket sprintegenskaper genetiskt (tro det eller ej ...;-) ). Alltså min favorit är 5 km med gemensam start, speciellt gillar jag stafetter. Men nu var det alltså två rundor på den tuffa 5 km-banan. Jag startade som nr 14. Öppnade kontrollerat och fick rapport på första tidspasseringen att jag leder med 4 sek. Jag har Slovakiska landslagsåkerskan Katja Visar 30 sek framför mig och kommer ganska snabbt ikapp henne. Sedan blir det ytterligare 3 stk som jag åker i kapp och drygar hela tiden ut ledningen. Känns som jag håller en jämn fart, synd det inte är 8 mil till ;-).

Kommer i mål i en klar ledning och får äran att sitta på skinnfällen i ledarstolen som de har på Beitostølen. Först blir det en intervju i NRK och sedan med speakern på stadion. Får frågan om jag trivs i Norge fortfarande, min nya klubb Strindheim Il samt vem jag väljer av Petter Northug och Markus Hellner. Sista frågan är lite svår, Markus är en jättetrevlig och duktig idrottare men Petter Northug är också trevlig och dessutom nu min klubbkompis nu så min röst gick till han.

Nu kommer de andra tjejerna in i mål och det visar sig att jag gjort ett riktigt bra lopp. Jag är nöjd, i ganska normal form och är inte mer än 17 sek från 4,e platsen och har många bra åkare bak mig. Marit Bjørgen visade en enorm styrka och det blir spännade att se om hon kan få till WC-premiären på samma fina sätt.

Nu blir jag kvar i Beitostølen och tränar här med Ella Gjømle Berg fram till fredagen. Idag har vi haft två fina pass i strålande sol. Vi bor i en jättefin "hytta" som snäll person har låtit oss låna.

 

 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.