30.04.10 - Den viktiga partnern som hjälper mig nå mina mål

Moelven - den norsksvenska träindustrikoncernen - min huvudsponsor.

Som en elitidrottare är det inte bara att träna och tävla. Om man vill fokusera till 100 procent på idrotten för att nå sina mål blir ekonomin ett frågetecken. Det är ett pussel för många idrottare, speciellt i längdskidor som inte är en priviligerad sport när det gäller ekonomi. Stor skillnad jämfört med tex fotboll där du inte behöver bli bäst men ändå plockar ut en lön som många drömmer om. I skidåkningen är det några få som har sponorer i kö, såsom "kungen" Petter Northug, humoristiske profilen Odd-Björn och några få till. Många blev förvånad när jag efter min andra raka Vasaloppsseger förra året inte hade någon sponsor. Två år tidigare var det just en sponsor som gav mig chansen och som resulterade i min comeback och två fina säsonger. Stort tack till teknikkoncernen Semcon! Tyvärr draddes de hårt av finanskrisen och nedskärningar hos de stora kunderna Volvo, Saab, Ericsson och det blev nedbemanning bla fick hela marknadsföringsavdelningen sluta. Som ni säkert förstår var även sponsring något som fick sparas in på.

Förra sommaren var jag på ett trevligt arrangemang vid gränsen i Töcksfors - Olas Showrenn. De hade sparat snö och nu var stora delar av världseliten där på en sprint mitt i sommaren på snö! Efteråt var det grillning och jag pratade med många trevliga människor. Utan att jag visste det då kom det att bli viktigt för mig. För en av dem jobbade för Moelven och ett tag senare tog han kontakt och ville hjälpa mig vidare i min satsning. Han hade läst på internet att jag hade problem att satsa utan någon sponsor. Så stort tack till Sture, Conny, Johan och alla andra på Moelven för att ni stöttat mig den här säsongen!! Jag hoppas vi får till ett givande samarbete framöver.

Det blev inget Island för min del! Det har varit inställda flyg och för mycket osäkerhet kring resan. Det var nog ett klok beslut för nu har jag dessutom haft ont i halsen några dagar. Kände förra helgen att det var något onormalt i kroppen. Men om jag nu skall vara sjuk "passar" det nu, det är en lugn period för oss skidåkare. Men hoppas jag kommer tillbaka om någon dag för på måndagen har jag planerat att dra igång det nya träningsåret. Full fart framåt!

Moelvens spännade histora:

Industripionjären Theodor Krogvig (1847-1898) lade grunden till det som skulle bli Moelven Industrier. Han köpte fallrättigheterna till Moelva 1877 och startade Strømmen Brug. Det oljekokta vagnshjulet, en kvalitetsprodukt för hästdragna vagnar, tillsammans med ett stort antal olika typer av vagnar och kärror var Moelvens varumärke fram till 1940-talet. Efter andra världskriget släppte Moelven det gamla sortimentet och övergick till att tillverka produkter som efterfrågades i ett modernare samhälle: olika typer av släpvagnar för traktorer och anläggningsmaskiner, samt snöplogar och gödselspridare. 1950 började produktionen av det som skulle bli ett nytt varumärke för koncernen – ”Moelven-hus på hjul” dvs. en modern typ av portabel skogskoja kallad barack. De här mobila småhusen skulle komma att få en mycket stor spridning och ett brett användande inom skogsbruk, anläggning och oljesektorn. Moelven utvecklade också lastare, dumprar och mobilkranar.

Trots kommersiella framgångar för flera av Moelvens mekaniska produkter blev utvecklingskostnaderna efter hand alltför höga och i slutet av 80-talet avvecklades hela den mekaniska industridelen av koncernen.  Idag är Moelven en renodlad träindustrikoncern. 1960 startade Moelven limträproduktion, något som kom att bli en succé. Från mitten av 70-talet och hela 80-talet var Moelven engagerad i skidfabriken Madshus, som även tillverkade hockeyklubbor. 1980 etablerade Moelven Mjösbruket - det första sågverket i Moelven Industrier - som blev starten för ett nytt och framgångsrikt affärsområde och inledningen på en ny epok i koncernen. Efter det har det blivit många uppköp både i Norge och Sverige och idag är Moelven en av Skandinaviens största producenter av industriträ. Den skandinaviska markanden står för 80 procent av försäljningsintäkterna. Koncernen består av 46 operativa enheter i Norge, Sverige och Danmark. Antalet anställda var knappt 3000 vid årsskiftet 2009/10. Se: www.moelven.se för mer info.

 

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.