14.01.13 - Bästa svensk i Tjeckien…

Bäst av allt var hur kroppen kändes… 

Nu sitter jag på flygplanet mellan Prag och Oslo ovan molnen, klockan är snart 15:00 på måndag. Det är visst -16 grader och lätt snöfall på Gardermoen idag. Då är alltså första loppet i Swix Ski Classics genomfört den gångna helgen. Jag är riktigt nöjd med känslan och att kroppen känns så bra.  

Jag fick stå långt bak i starten så det var bäst att trycka till för att hålla kontakt med de främsta damerna när startskottet gick. Tack vare att jag var sjuk förra säsongen i virus så var jag inte en av de 10 damerna som hade fått personligt startspår. Som tur är har jag många goda skidvänner runt om i Europa. Stort tack till den tjeckiske killen Marek som hjälpte till att lägga ut skidorna så jag slapp stå helt sist. Ni ser ju kanske loppet på TV,n men här kommer programmet för hur en tävlingsdag ser ut för mig:  

 • Kl 05:45….mobilen ringer och det är dags att stiga upp. Har faktiskt sovit riktigt bra så vaknar 5 min innan det ringer och känner mig utvilad härligt laddad. Kokar upp sportdryck till de olika stationerna och häller på bälten. Har förberett kvällen innan med de olika blandningarna. Dvs sportdryckspulver från Winforce, Cola cola, gel och kaffe. Har lite olika beroende på hur långt jag åkt i tävlingen.
 • 06:00 Klär på mig tävlingsdräkten. Har förberett och lagt fram det jag skall ha till tävlingen samt packat det som behövs efter målgången. Viktigt här att få med sitt tidtagningschip!
 • 06:15…dags att äta frukost. Blev yoghurt, müsli, bröd med skinka och ost. Lite av det mesta som finns på frukostbordet…
 • 06:50…nu skall bilen vara packad. Hotellchefen är snäll och engagerad, han är vår chaufför på morgonen med sin 4-hjulsdrivna bil. Vi åker förbi startområdet vidare ut i de tjeckiska skogarna för att komma på tävlingsbanan efter ca 3 km.
 • 07:05 framme vid tävlingsspåret. Vi packar ut vallaställ, skidor, stavar och vallaboxen. Skidorna är redan vallade kvällen innan, så nu är det dags att testa de tre paren. Vi märker att det är kallare än prognosen.
 • 07:10 Testar skidorna först genom att åka iväg och känna på dem både på platt mark och uppför. Sedan blir det glidtestning. Märker att det är nästan är lite för bra fäste, så vi täcker tunt med en kallare kallvalla överst.
 • 07:50 Nu är jag färdig med skidtestningen och lite småjustering av vallningen. Av de tre skidparen som var med ut har jag valt ut ett tävlingspar. Egentligen stod valet mellan två par pga att det var kallare än vad väderprognosen kvällen innan hade lovat. Det tredje paret som var slipade med grövst struktur var inte aktuellt, testade det men var för stor risk att gå på eftersom det brukar vara ännu kallare uppe i bergen.
 • 08:10 Nu åker jag på ett av de bortvalda paren ner till starten. Det är 3 km och blir en bra uppvärmingssträcka. Det gäller att hålla igång kroppen i kylan. Min vallare Øystein tar med tävlingsparet i bilen ner till starten och där skall vi mötas senare. Får följa med Team Arkmek åkaren Markus Jönsson, en trevlig kille som jag känt i flera år. Åker och småpratar på vägen ner. Kroppen känns fin.
 • 08:30 Framme vid startområdet. Nu blir det skidmärkning, GPS-utdelning, uppvärming, toabesök, få ordning på överdrag mm ner i plastsäcken och framöver allt att hålla sig varm till startskottet.
 • 09:00 Pang, skottet går! Fullt fokus på att komma iväg bra och ha sin utrustning hel. Jag är startsnabb och får bra position trots jag stod längre bak än normalt.
 • 09:05 mitt i smalt parti med bara 2-3 spår och uppförsbacke. Har dock fått bra rytm och har koll på de andra tjejerna. Lägger mig bak Saarinen.
 • 09:20 dricker för första gången. Stort tack till chefen i Team Syd för att jag fick en drickaflaska! Känns bra, är i ledningen i loppet. Märker att vi är tre som har fått en lucka. Det är Saarinen, Shevchenko och jag.
 • 09:35 jobbar sig uppför de fina diagonalbackarna. Känns riktigt bra! Följer med och har självförtroende. Skall bli kul att möta dem i stakpartierna när vi är uppe på toppen.
 • 09:40 börjar bli tuffare. Nu närmar sig toppen som ligger vid ca 11 km. Ungefär vid 8-9 kilometer märker jag att det är väldigt kallt. Tyvärr får jag jobba hårdare än tidigare pga att skidorna inte går så lätt längre. Efteråt vid målgången får jag höra att det var hela 18 minusgrader här uppe. Kämpar på hårt nu. Gillar att gå diagonal (är van efter att tränat mycket i Norge) men snart kommer mitt favoritparti med mer stakning.
 • 10:00 Kämpar på och får inget gratis. Testar de tre olika spåren för att hitta det som suger minst. Blir oftast det mittersta. Inser att det tyvärr inte blir annat före. Det är kallt med fin och torr snö. Prognoserna hade visat ca 8 minusgrader och nu blev det ca 10 grader kallare. Hade jag vetat detta hade det blivit val av annat skidpar (finare struktur) samt kallare fäst- och glidvallor.
 • 10:01 Dricker på en av mina stationer. Har ett fint samarbete med Team Skigo, stort tack för bra service och samarbete! Mina två servicemän hjälper till att ge killarna i teamet där de är placerade. Jizerska är ett krävande lopp med en bana som inte går att nås med annat än att åka skidor. Det är en viss utmaning för ett litet team, bra att samarbeta!
 • 10:30 Plågar mig hårt, föret har inte förändrat sig.
 • 10:40 Stort tack till andra kända som servar mig med dricka…! Team Arkmek och Team Tynell.
 • 11:00 Nu börjar skidorna gå lite lättare, har blivit lite mer is och grovkorning snö…samt lite varmare. Yes, kan äntligen staka på lite mer som jag vill. Går ifrån en ryska som jag haft precis i ryggen.
 • 11:20 Passerar estländskan och går ifrån direkt. Har följe med två svenska killar. En från Ulricehamn och en från Örebro (Karlslund), faktiskt ofta som jag har någon runt mig från dessa två svenska klubbarna.
 • 11:30 Skönt att se att det inte är många kilometer igen, har varit en plågsam dag men kroppen känns bra och det är ju härligt.
 • 11:40 Målgång och dessutom en spurt mot en grönklädd kille, vinner spurten... :-)  

 När jag summerar loppet är jag väldigt nöjd med min insats. Har verkligen kämpat och gjort det allra bästa jag kan. Nästa gång hoppas jag väderprognoserna är lite säkrare. Då hade jag förhoppningsvis gjort det rätta valet av skidpar samt valla. Egentligen borde jag ha uppmuntrat en av mina servicemän som hade funderingar på att gå upp kl 4-5 på natten för att åka in och kolla skidföret uppe vid toppen. För att sedan rapportera ner till vallaren om det aktuella föret. Men jag hade nog för mycket samvete och tänkte att stackaren behöver ju få sova (han stod för övrigt längst inne där på banan och gav dricka så han fick ända åka 47 km i söndags, bra att han gillar det!). Men när vi inte är så många är det ibland svårt att hinna med allt och dessutom vara överallt. Var dock inte ensam om vallningssvårigheter i helgen, det var flera andra team och åkare som fick med sig samma upplevelse. Men som sagt är jag nöjd, blev bästa svenska åkare ochdet viktigaste att kroppen är stark igen. Nu ser jag framåt mot kommande tävlingar, är säker på att det finns flera svenskar än mig som är revansch sugna och vill upp på pallen!

Stort tack till Harald och Øystein i teamet, ni gör ett fantastiskt jobb och det är trevligt att uppleva skidäventyr med er! Tack även till alla andra som har hjälpt till under helgen i Tjeckien!

Samarbeidspartnere

1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8 1 2 3 4 5 6 8
RSS
For alt materiell på denne websiden www.skisandra.com gjelder copyright.
For dem som vill anvende material kan kontakte meg så kan jeg eventuelt sende bilder.